Ce este colesterolul si care sunt valorile normale

by Moniq

Aportul caloric zilnic ar trebui sa fie acoperit in proportie de 20-35% de grasimi si in cazul dietelor restrictive nu ar trebui sa fie sub 15-20%, fiindca va scadea mult colesterolul bun (HDL).

Colesterolul este un tip de grasime de care organismul nostru are nevoie, intr-o anumita masura. Un nivel crescut al acestuia poate fi un factor de risc la adresa sanatatii. 

Colesterolul marit este una din principalele cauze de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. 

Organul responsabil de productia colesterolului este ficatul. Aici se produce 80% din cantitatea totala de colesterol din organism – dar, exista si un aport extern de colesterol prin intermediul alimentelor.

Cele mai recente publicatii stiintifice subliniaza ca la persoanele sanatoase, colesterolul alimentar are un impact redus asupra nivelului de colesterol din sange. 

Stresul de lunga durata, perioadele de convalescenta dupa accidente sau interventii chirurgicale care au creat leziuni tisulare, anumite afectiuni cum ar fi hipotiroidismul sau diabetul tip 2 pot determina cresterea nivelului colesterolului. 

Genetica joaca un rol mai mare in privinta colesterolului decat alimentatia. 

In cazul pacientilor cu hipercolesterolemie familiala, se produce mai mult colesterol decat poate ficatul sa proceseze.

Tipuri de colesterol

Pacientii cu hipercolesterolemie familiala pot avea colesterolul crescut inca de la nastere, ceea ce poate duce la dezvoltarea timpurie a unor probleme la nivelul inimii, cum ar fi ateroscleroza si cardiopatia ischemica.

Astfel mitul colesterolului din dieta a fost demontat.

Totusi, consumul zilnic nu ar trebui sa depaseasca 300 mg de grasimi.

Colesterolul nu se poate dizolva in sange. De aceea, el trebuie sa fie transportat catre si de la celule prin transportatori, numiti lipoproteine.

LDL-colesterol este unul dintre principalele tipuri de lipoproteine circulante cu densitate mica, aceste lipoproteine fiind considerate “colesterol rau”.

HDL – colesterol este un alt tip de lipoproteine circulante cu densitate mare, cunoscute sub denumirea de “colesterol bun”. 

Mai exista si alte lipoproteine cu densitate foarte mica (VLDL) si lipoproteine cu densitate intermediara (IDL).

Tot lipide circulante sunt si trigliceridele.

Ce inseamna un nivel crescut al colesterolului

Prea mult colesterol “rau” -LDL- poate duce la o acumulare sub forma de placi ateromatoase, cunoscute sub denumirea de ateroscleroza

Arterele devin rigide si se ingusteaza lumenul arterial. Se reduce fluxul de sange si de oxigen catre organele importante cum ar fi inima, creierul, rinichii etc. 

Creste riscul de formare de cheaguri de sange.

In functie de artera care este afectata, hipercolesterolemia poate sa aiba drept rezultat:
– angina pectorala sau infactul miocardic (arterele coronare).
– accident vascular cerebral (arterele cerebrale).
– aneurismul sau disectia de aorta (aorta, cea mai mare artera din corp).
– arteriopatia obliteranta (arterele membrelor inferioare).
– nefroangioscleroza (arterele renale).

Hipercolesterolemia

Hipercolesterolemia (colesterolul marit in sange) nu are simptome, de aceea persoana in cauza nu stie ca ar putea sa aiba o problema, sau ca este expusa unui risc, de exemplu pentru boli cardiovasculare.

Singurul mod prin care se poate detecta daca nivelul colesterolului este marit este testul de sange

Grupul de analize care evalueaza metabolismul grasimilor si ajuta la masurarea nivelului de colesterol se numeste profil lipidic.

Testele de colesterol furnizeaza rezultatele a patru tipuri de lipide: colesterolul total, colesterolul LDL, colesterolul HDL si trigliceridele.

Atunci cand avem cantitati prea mari de lipide in sange (hiperlipidemie), acest lucru poate avea un efect negativ asupra sanatatii.

Colesterolul total:
– valoare normala – pana la 200 mg/dcl,
– valoare la limita – intre 201 – 240 mg/dcl,
– valoare de risc – peste 240 mg/dcl

Colesterolul LDL – colesterolul “rau”
– valoare normala – sub 100 mg/dcl,
– valoare buna – intre 100 – 129 mg/dcl,
– valoare la limita – 130 – 159 mg/dcl,
– valoare de risc – intre 160 – 189 mg/dcl,
– valoare de risc crescut – nivelul colesterolului trece de 190 mg/dcl

Colesterolul HDL – forma buna a colesterolului, deoarece ajuta la reducerea nivelurilor colesterolului LDL. Rolul colesterolului HDL este de a transporta colesterolul LDL la ficat, care il elimina din sange.
Cu cat sunt mai mari valorile colesterolului HDL, in limite normale, cu atat mai bine pentru sanatate.
Colesterolul HDL sau colesterol “bun”:
– valoare normala – peste 60 mg/dcl,
– valore la limita – intre 40 – 59 mg/dcl,
– valoare de risc – mai putin de 40mg/dl (risc crescut de boli cardiace)

Ai aflat ca ai colesterolul mare?

Calivita ne ofera un produs care a fost creat “din inima pentru inima TA”.

Cholestone este un supliment alimentar hipolipemiant ce are multiple beneficii:

– mentine nivelul colesterolului in limite normale.

– intervine si sustine metabolismul lipidic.

– scade colesterolul LDL si creste nivelul colesterolului HDL.

– normalizeaza nivelul trigliceridelor.

– este sursa de acizi grasi nesaturati.

– ajuta in transportul grasimilor si arderea acestora.

– asigura protectie antioxidanta.

– protejeaza vasele de sange, inima, ficatul, creierul si rinichii.

Aceste beneficii se datoreaza compozitiei exceptionale

Uleiul de seminte de in

Contine acizii grasi omega-3: acidul linoleic si acidul alfa-linolenic (ALA). Pe acestia organismul ii transforma in acid eicosapentaenoic (EPA) si docosahexaenoic (DHA) ce confera protectie pentru inima si vasele de sange prin reducerea colesterolului LDL, scadarea nivelului trigliceridelor, impiedicarea agregarii plachetare, reducerea vascozitatii sangelui (actioneaza ca lubrifiant pentru colon si combat constipatia, ajutand la detoxifierea organismului si pierderea in greutate).

Pectina din mar

Este o polizaharida ce face parte din categoria fibrelor solubile. Ea ajuta la normalizarea nivelului colesterolului, scade absorbtia grasimilor, scade sinteza colesterolului si a trigliceridelor. Totodata sustine mentinerea unei glicemii stabile, creaaza senzatie de satietate, scade pofta de mancare, ajuta in reglarea greutatii corporale si este un prebiotic care ajuta in prevenirea cancerului de colon.

Lecitina

Face parte dintr-un grup de substante chimice apartinand unor compusi numiti fosfolipide. Aceasta contribuie la cresterea colesterolului bun si scaderea colesterolului rau. Consumul a 500 mg lecitina/zi, timp de 2 luni a scazut nivelul colesterolului total cu 42% si LDL cu 15%. Lecitina impiedica stocarea grasimilor in corp si ajuta in descompunerea acestora in acizi grasi pe care organismul ii utilizeaza in producerea energiei si protejarea vaselor de sange cerebrale. Este importanta pentru mentinerea integritatii celulelor nervoase, imbunatatirea functiei cognitive si memoriei, normalizarea functiei vezicii biliare, combaterea constipatiei, protejarea mucoasei intestinale, fiind importanta si pentru pacientii care au colita ulcerativa.

Usturoiul, Vitamina C si E

Cu puternice proprietati antioxidante, prin cresterea productiei de enzime antioxidante, pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. 

Vitamina C este antioxidant puternic ce protejeaza acizii grasi nesaturati de efectele oxidative ale radicalilor liberi, sustine integritatea tesutului conjunctiv, vasele de sange devenind mai puternice si elastice.

Vitamina E este, de asemenea, un antioxidant puternic ce protejeaza acizii grasi nesaturati de efectele oxidative ale radicalilor liberi, este foarte important pentru mentinerea integritatii membranei celulare si a elasticitatii vaselor de sange.

Crom

Intervine in metabolismul glucidic si lipidic, ajuta in transportul grasimilor, scade colesterolul LDL si creste colesterolul HDL, contribuind la protejarea vaselor de sange, scade trigliceridele, previne depozitarea grasimilor in ficat – previne steatoza hepatica.

Mod de administrare

In scop profilactic: 3X1 tablete/zi.

In scop terapeutic doza poate creste conform recomandarii medicale. Dupa 2 luni, daca nivelul colesterolului nu incepe sa se imbunatateasca, se va asocia Liver Aid, 3 tablete seara.

Ai aflat cum stai cu profilul lipidic? 

Cholestone te va ajuta sa ai colesterolul in limite normale.

Si nu uita! Sarbatorile de iarna bat la usa! Mesele imbelsugate de Craciun si de Anul Nou cresc nivelul de colesterol si afecteaza sanatatea inimii. 

Se pare ca dupa perioada sarbatorilor de iarna, nivelul colesterolului este cu 20% mai mare, sustin oamenii de stiinta danezi dupa ce au testat peste 25.000 de persoane si au analizat variatiile sezoniere ale colesterolului. 

Cholestone te va ajuta sa scapi de grija colesterolului marit.

Disclaimer: Toate informatiile din acest articol au scop informativ si educational si nu pot substitui sfatul si recomandarile medicului curant.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!