Viermisorii pot ajunge la copil din mediul extern, de la alte persoane, din cauza faptului ca ei pun mana peste tot, uneori umbla cu picioarele goale sau consuma alimente nespalate.
Copilul mic doreste sa exploreze lumea si papilele gustative joaca un rol deosebit din acest punct de vedere, motiv pentru care va exista tendinta de a duce la gura orice obiect, orice aliment si chiar unele elemente care nu sunt digerabile cum ar fi pamantul sau nisipul.
Copiii sunt mai vulnerabili la infectiile parazitare fiindca atat sistemul imunitar cat si sistemul digestiv se dezvolta pe tot parcursul copilariei, pana la maturitate.
Pe masura ce copilul creste, va interactiona cu medii noi si organismul va invata treptat sa se adapteze la mediul in care traieste. Faptul ca tubul digestiv nu este inca maturizat va creste posibilitatea infestarii parazitare. Sucul gastric foarte acid al adultului este o bariera in calea patrunderii microorganismelor in corp, dar stomacul imatur al micutului nu are aceasta capacitate, secretia gastrica fiind mai putin acida.
Adeseori parazitoza este asimptomatica
Odata ce ouale de paraziti au patruns in tubul digestiv, vor trece mai departe, se vor prinde de intestin si din ele se vor dezvolta paraziti adulti care vor depune alte oua.
Este greu de spus cat de raspandita este infectia cu paraziti deoarece adeseori este aproape asimptomatica, iar diagnosticul in urma unor analize de laborator poate fi negativ.
Totusi, ca medic pediatru pot spune ca nu a existat o zi in care sa nu intalnesc cel putin un copilas cu suspiciunea infestarii cu paraziti.
Practicand naturopatia, ori de cate ori am avut un copil cu simptomele unei alergii, am luat in calcul si posibilitatea unei parazitoze.
Uneori simptomele unei parazitoze pot fi asemănătoare cu cele ale unei alergii.

Simptomele infestarii cu viermisori
In cazul infestarii cu viermisori pot sa apara:
– Dureri abdominale
– Apetit redus, greata sau varsaturi
– Mancarime la nivelul anusului care poate deveni rosu, inflamat de la scarpinat
– Balonare sau gaze intestinale
– Diaree, constipatie sau alternante cu perioade diareice si constipatie
– Iritabilitate
– Insomnie
– Eruptii pe piele
– Eliminarea unui vierme in scaun
Infectiile severe sau persistente pot duce la pierderea poftei de mancare, oprirea cresterii in greutate, convulsii, enuresis, sange in scaun si chiar blocarea tranzitului intestinal.
Parintii trebuie sa fie atenti si sa se adreseze medicului pediatru ori de cate ori apar asemenea simptome.
Avand in vedere ca uneori simptomele pot lipsi, nu este gresit sa se faca un control periodic, mai ales ca metodele de investigare in caz de parazitoza nu sunt dureroase.
Copiii mici se confrunta cel mai adesea cu viermisori
• Giardia (giardioza) – boala parazitara provocata de protozoarul Giardia duodenalis; infectarea se produce prin ingestia alimentelor sau apei contaminate cu chisturi. Copiii sunt mai expusi, deoarece modalitatea de transmitere este fecal-orala, cu raportari frecvente ale epidemiilor de cresa.
• Limbrici (ascaridioza) – boala parazitara provocata de viermele cilindric Ascaris lumbricoides, numit si limbric; infectarea se produce prin ingestia oualor acestor viermi, odata cu apa sau alimente;

• Oxiuri (oxiuraza) – boala parazitara este cauzata de Eenterobius vermicularis, paraziti care traiesc si se inmultesc in intestinul copiilor si adultilor. Infectarea se produce prin ingestia oualor acestor viermi, odata cu alimentele sau prin atingerea unor suprafete infectate si apoi a gurii.
Exista si alte forme de parazitoze, mai rare si nu neaparat intestinale: teniaza, produsa de tenia; trichineloza, produsa de trichina (Trichinella spiralis), amoebiaza produsa de amoeba (Entamoeba hystolitica), chistul hidatic produs de Echinococcus Granulosus.
Diagnosticul principalelor parazitoze
• Examenul coproparizitologic – exista o serie de simptome care pot sa indrepte atentia medicului pediatru spre posibilitatea unei infectii parazitare, motiv pentru care se va cere un examen coproparazitologic. Alteori parazitoza intestinala poate fi asimptomatica, fiind diagnosticata cu ocazia unui examen coproparazitologic.
• Amprenta anala – acest test utilizeaza banda de celofan si se efectueaza dimineata, fara igiena anala. Medicul plaseaza o banda pe pielea din jurul anusului si apoi analizeaza banda sub microscop.
• Observarea unui vierme – uneori, viermii sunt vizibili in zona anala, pe lenjeria intima sau in toaleta. Oxiurii sunt observabili cel mai bine noaptea, cand femela iese sa-si depuna ouale.
Limbricii pot fi observabili in faza adulta, cand pot fi eliminati prin voma sau scaun, avand aspectul unor “panglici”.
• Detectarea antigenelor Giardiei in scaun – se face prin metoda ELISA sau prin metoda imunocromatografica.
Cum se transmit parazitozele la copii?
Viermii se raspandesc atunci cand ouale depuse sunt inghitite. Ouale de vierme pot supravietui pe suprafete timp de pana la doua saptamani.
Daca se atinge un obiect contaminat si apoi se atinge gura sau se mananca alimente contaminate, ouale inghitite ajung in intestine, unde eclozeaza. Dupa aproape doua saptamani, viermii ajung la maturitate, moment in care se vor reproduce si ciclul infectiei va reincepe.
Uneori parazitoza intestinala poate trece de la sine, daca ciclurile nu se repeta.
Dar exista si posibilitatea ca unele persoane sa devina purtatoare. Unele persoane infectate cu giardia nu dezvolta niciodata semne sau simptome, insa raman purtatoare si pot raspandi infectia catre alte persoane prin intermediul fecalelor.
Ouale sau chisturile de vierme pot fi transferate de la o persoana infectata prin orice se poate atinge inclusiv:
• lenjerie de pat
• pijamale
• lenjerie intima
• prosoape
• jucarii pentru copii
• ustensile de bucatarie
• periute de dinti
• mobila
• suprafete din bucatarie sau baie
Cum putem sa prevenim raspandirea parazitilor?
Durata de viata a viermilor este de aproximativ 6 saptamani, deci este important ca urmatoarele masuri de igiena sa fie respectate cel putin pentru aceasta perioada de timp:
• descurajeaza copilul sa se scarpine la fundulet
• pastreaza unghiile copilului curate si taiate
• incearca sa iti opresti copilul sa-si muste unghiile sau sa-si suga degetul
• aminteste-i copilului sa se spele pe maini si sub unghii bine dupa ce a mers la toaleta
• spala asternuturile, prosoapele, pijamalele si jucariile copilului cu apa fierbinte
• curata podeaua de multe ori pentru a elimina orice oua
• igienizeaza suprafetele pe care copiii le pot atinge, in special manerele usilor

• curata cu atentie baia si bucataria
• igienizeaza scaunele de toaleta in mod regulat
• descurajeaza copilul sa manance alimente care au cazut pe podea
• nu-l lasa sa manance in dormitor
• urmareste o dieta adecvata, care sa asigure toti nutrientii necesari organismului in crestere
• schimba lenjeria intima in fiecare dimineata
• fa baie sau dus in mod regulat
• fiecare persoana din familie trebuie sa foloseasca propriul prosop pentru fata si propria periuta de dinti
• trateaza toti membrii familiei atunci cand unul dintre ei este infestat cu viermi
• in cazul copiilor sub 2 ani asigura-te ca speli usor, dar bine funduletul bebelusului de fiecare data cand ii schimbi scutecul si spala bine mainile inainte si dupa schimbarea scutecului
Preventia este “mama intelepciunii”
Aceste masuri de igiena se fac cu blandete si prin exemplul personal. Cand copilul va vedea la parintii lui aceste obiceiuri, cu siguranta le va prelua si el, iar sansele de parazitoza se vor diminua.
Noi impartasim mediul in care traim cu multe alte microorganisme, contactul cu aceste microorganisme va ajuta ca sistemul imunitar sa se maturizeze. Lasati copilul sa se joace, sa invete, lasati-l sa exploreze mediul in care traieste.
Nu insistati cu batiste si solutii dezinfectante, acestea pot perturba echilibrul florei normale de pe suprafata pielii, care are rol de protectie.
Stilul de viata sanatos si masurile de igiena, combinate cu folosirea suplimentelor alimentare ne ajuta sa scapam de grija de parazitoze.
Oferta Calivita este bogata din acest punct de vedere. Putem folosi aceste suplimente in cure periodice in scop profilactic, dar si in scop curativ.
Este de mentionat ca atunci cand exista suspiciunea unei parazitoze intestinale, parintii trebuie sa se adreseze unui medic pediatru, care va stabili diagnosticul si tratamentul corespunzator.
Garlic Max
Din punctul meu de vedere, as putea spune ca “regele” suplimentelor nutritive cu efect antiparazitar este Garlic Max.
Usturoiul este o planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme.
Aceste efecte se datoreaza celor 200 de substante active pe care le contine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Deosebit de activi sunt cei 70 de compusi ce au in structura lor sulf, principalul component activ fiind alicina.

Usturoiul este utilizat ca antiseptic, antibacterian, stimulator digestiv, cu proprietati de eliminare a parazitilor intestinali. Este util in unele pneumopatii fiind indicat in tratamentul virozelor, bronsitelor, traheitelor.
Garlic Max este un supliment alimentar sub forma de capsule gelatinoase.
De aceea produsul poate fi recomandat copiilor cu varsta mai mare de 6-7 ani, cand sunt capabili sa inghita capsulele.
Doza recomandata:
1 capsula/zi, in cazul copiilor de 6-12 ani
1 capsula de 2 ori/zi, pentru copii mai mari de 12 ani.
Toti membrii familiei trebuie sa fie tratati, asa ca adultii vor lua 2-3 capsule/zi.
Capsulele trebuie luate cu o cantitate mare de apa.
Tratamentul dureaza 6-8 saptamani si se asociaza cu suplimente alimentare continand vitamine si minerale cum ar fi Lion Kids D, pentru copii mici, sau Full Spectrum pentru copii mai mari si adulti.
Consumul unui probiotic, cum ar fi ProbioBalance 1-2 tablete/zi este de asemenea necesar, atat in perioada tratamentului, cat si dupa aceea, in urmatoarele 2 luni.
Cum putem ajuta copiii mici, care nu pot inghiti capsulele de Garlic Max?
Parazitozele intestinale sunt foarte rare la copilul mai mic de 1 an, fiind intalnite in mediile defavorizate si cu conditii igienice precare. In aceste cazuri parintii se vor adresa medicului pediatru.
Pentru copilasii cu varsta 1-6 ani putem oferi OxyMax 7-8 picaturi de 3 ori/zi, diluat in apa si baut pe stomacul gol. OxyMax are efect oxidativ asupra parazitilor. Asocierea cu ProbioBalance 1 tableta/zi este absolut necesara.
Un alt supliment alimentar util in cazul parazitozelor intestinale este Oregano Oil. Acest produs nu se recomanda in cazul copiilor mai mici de 3 ani.
Totusi exista recomandari pentru uz extern, dupa implinirea varstei de 2 ani. Se aplica 1-2 picaturi pe piele, in jurul buricului si se maseaza usor, de 3 ori/zi.
Principala caracteristica a parazitozelor intestinale este ca nu ofera imunitate, asa ca se mentine susceptibilitatea de reaparitie a acestora. De aceea, un regim alimentar echilibrat, respectarea masurilor de igiena si curele profilactice cu suplimentele alimentare enumerate mai sus ofera suport si protectie fata de acesti invadatori.
Eu iubesc Garlic Max, il folosesc in anotimpul rece fara intrerupere si il recomand cu mult drag!
Acest articol a fost scris de...
