Frumusete si ingrijire Sfatul Specialistului

Cauzele principale ale caderii parului

Parul este printre primele lucruri pe care le observam la o persoana, deodata cu chipul. Ati observat, oare, cat de repede ne atrage atentia la o femeie un par bogat, sanatos si aranjat, sau cat de repede reperam un om dupa culoarea parului, cand descriem pe cineva? Asadar, parul ne defineste, e o parte importanta din imaginea noastra si e normal ca atunci cand el sufera si cand ne cade sa observam imediat si sa fie un semnal de alarma pentru persoanele de toate varstele, indiferent de sex. Adesea, ca dermatologi, vedem pacienti care cer o rezolvare imediata a acestei probleme, printr-un simplu sampon care sa faca minuni dupa primele spalari, insa ea este mult mai complexa si adesea are cauze profunde, pana la adevarate patologii care produc caderea. Fie ca acestia vin deja cu multiple tratamente incercate, fie ca e prima data cand cauta ajutor, toti sunt intens afectati si cauta disperati o metoda care sa le salveze parul. Vom discuta pe larg cele mai comune cauze ale caderii parului si modul in care putem aborda aceasta situatie

La inceput, trebuie sa mentionez ca nu tipul de par este cel care predispune la cadere. Deci nu conteaza ca avem firul mai subtire, mai gros, drept sau ondulat. Exista alti factori care contribuie la pierderea parului. 

Pentru a vedea cam cat e de frecventa, aproximativ jumatate dintre femei se vor confrunta cu aceasta problema la un moment dat in viata.

Fiecare folicul de par este, practic, un mini organ, aflat in propria faza de crestere. 

Exista 4 stadii ce alcatuiesc ciclul de crestere al parului, dar, cum intotdeauna exista fire care cad si cresc la loc, pierderea lor trece neobservata. Pana in momentul in care o buna parte din par intra in faza de repaus, telogena, sau cand radacinile sunt afectate in procesul de crestere.

Ciclul este alcatuit din:
– faza anagena sau de crestere activa, in care se afla cam 80-85% dintre foliculi si dureaza intre 2 si 8 ani.
– faza catagena, de tranzitie, cand se opreste din crestere, bulbul detasandu-se de aportul sangvin.
– faza telogena sau de repaus, cand firul este doar sustinut in folicul (aproximativ 10-15% din totalitatea parului). Foliculul este dormant in jur de 3 luni, pana ce incepe sa se formeze un nou fir (baby hair).
– faza exogena, in care firul se desprinde si cade, iar noul fir intra in perioada anagena. 

Caderea este, asadar, obisnuita. Se considera ca e normal sa pierdem intre 50-100 de fire pe zi.

As vrea sa trecem acum prin cele mai importante cauze ale caderii parului

1. Mostenirea genetica

Pe cat poate fi de generoasa la unele persoane, pe atat ii poate ingrozi pe altii, fiind cea mai frecventa cauza de cadere a parului. Poarta, in literatura de specialitate, numele de alopecie androgenetica. 

Aceasta poate avea patternul masculin, in forma de M, cu pierderea parului in zona tamplelor, catre spate, pana la pierderea completa. Sau forma feminina, difuza, dinspre linia centrala in parti, cu pierderea ulterioara a parului si din zona tamplelor. 

Problema este mai accentuata la barbati, daca la ambele sexe incepe in jurul varstei de 30 de ani, pana la 50 de ani, aproximativ 50% dintre barbati sunt afectati si doar 25% dintre femei.
Tratamentul este posibil. Cu cat este inceput mai rapid, cu atat va avea efecte mai bune.

2. Modificarile hormonale

La femei, caderea parului se accentueaza odata cu menopauza. Sau poate aparea in cazul sindromului de ovare polichistice, fiind parte dintre principalele simptome. 

Totodata, schimbarile hormonale duc la caderea parului si dupa sarcina si nastere, dar si dupa oprirea contraceptivelor orale.

3. Effluvium telogen

Presupune pierderea parului aflat prematur in faza telogena. Este o cauza temporara, predominanta la femei, in care parul se subtiaza si cade accentuat, observandu-se in volumul acestuia. 

Poate fi declansat de nastere, stres, diferite boli (hiper/hipotiroidism) sau medicamente (antibiotice sau oprirea contraceptivelor orale). Poate fi cauzat si de pierdere in greutate, deficienta de fier sau malnutritie, interventii chirurgicale. 

Exista si Effluvium anagen, caracteristic pierderii parului in tratamentul chimioterapic. Cand factorul stresor se opreste, va inceta si caderea parului, iar recuperarea volumului poate fi observata dupa 6 luni pana la 1 an.

Practic, la baza acestei patologii se afla stresul acut sau cronic. Acelasi care ne afecteaza fiecare aspect al vietii si pe care ne e cel mai greu sa il acceptam drept cauza principala, tocmai fiindca e cel mai dificil de gestionat si inlaturat. 

Este totusi foarte important sa stim ca stresul psihic sta la baza caderii parului intr-o proportie covarsitoare de cazuri. Tratamentul trebuie sa mearga mult mai profund de un sampon si niste suplimente alimentare, cu rezolvarea cauzei si gasirea unor modalitati eficiente de relaxare.

4. Alopecia areata

Este alta cauza importanta de pierdere a parului si este vorba despre o reactie autoimuna a organismului. Anticorpii ataca proprii foliculi de par, ceea ce duce la o pierdere completa a acestuia in anumite zone (in luminisuri), cu aspectul unor portiuni ovale de chelie raspandite pe intreg scalpul.

5. Varsta

Este un alt factor ce duce la caderea parului. Fiindca foliculii isi opresc cresterea, parul se subtiaza, isi pierde culoarea iar linia fruntii se retrage.

6. Alopecia de tractiune

Este caracteristica femeilor ce isi tin parul prins in coafuri stranse, folosind elastice subtiri, dure, care afecteaza profund firul in timp si il trag de la radacina.


Mai exista si alte cauze, printre care enumeram psoriazisul scalpului, infectiile parazitare, medicamentele care au drept efect secundar caderea parului, alopecia cicatriciala (prin inflamatie, cu distrugerea completa a foliculului de par si imposibilitatea cresterii ulterioare), infectii cu transmitere sexuala (cum ar fi sifilisul), deficienta de proteina, biotina, zinc.

Agresiunea termica

Asta nu e tot! Mai este un caz pe care vreau sa il discut in mod particular in acest articol, si anume agresiunea termica, mecanica si produsele de ingrijire neadecvate parului nostru. 

Am dezbatut stresul, problemele hormonale si autoimune, alte tipuri de cadere a parului, insa mai exista si acest factor pe care ni-l producem singuri. Si anume modul in care avem grija de parul nostru. Traim in era in care aspectul parului este extrem de important. Il vopsim si mai ales decoloram in mod constant, folosim produse neadecvate din diverse recomandari si reclame si, mai ales, il deterioram cel putin saptamanal cu uscator, placa, ondulator samd. 

Utilizarea excesiva a acestora degradeaza extrem de rapid firul de par, utilizand temperaturi foarte inalte.

Mai ales cand este vorba si despre un par vopsit si decolorat, deja tratat chimic excesiv. Adaugarea caldurii extreme dupa fiecare spalare doar il subtiaza in mod constant, varfurile apar imediat despicate, parul este uscat si tern, fara stralucire si fara volum si, in timp, coada nu va mai fi la fel de bogata ca inainte. 

Am trecut si eu prin aceasta etapa si e timpul sa vorbesc sincer despre cat de tare am distrus parul cu decolorari constante si folosirea unor produse nepotrivite. 

Il prindeam mereu in coc si in cozi stranse in varful capului, chiar si in timpul noptii. Nu foloseam niciodata protectie termica, uleiuri, tratamente. Adaugand si stresul cronic si ticurile de a ma juca in par cand invatam, din podoaba capilara cu care ma inzestrase natura in copilarie, mai ramasesem cu jumatate.

Rutina de ingrijire

Apoi m-am decis sa imi schimb complet rutina parului:
– mi-am cumparat produse de spalat special destinate, fara silicon si sulfati, cu ingrediente cat mai prietenoase si hranitoare cu parul.
– parul trebuie uscat mereu dupa spalare, nu lasat sa se usuce de la sine, deoarece parul ud este predispus la rupere usoara. Cu toate acestea, folosesc mereu protectie termica inainte de uscator, cat si de placa/ondulator, pe care incerc sa le folosesc cat mai rar.
– folosesc tratamente pe baza de ulei pe scalp (saptamanal) si pe lungime (zilnic, uneori chiar si de 2 ori pe zi), cu rozmarin, argan, jojoba, avocado etc.
– periez zilnic parul, dimineata si seara, cu o perie speciala pentru descurcat, care sa nu rupa firele, nu insist mai mult decat e nevoie, nu periez excesiv.
– il prind cat mai rar, mereu cu cleste, incerc sa il las desprins cat mai mult timp si sa evit elasticele. Daca e nevoie, folosesc elastice de par acoperite de material (in special satin). – alte metode ajutatoare pot fi schimbarea prosopului cu unul de microfibra. Schimbarea fetelor de perna cu unele din satin, evitarea vopsirii si a utilizarii instrumentelor termice sau folosirea cat mai rara a acestora, spalarea parului oricand este necesar, in functie de caz.

Beauty Formula

Totodata, in rutina mea am introdus de cateva luni Beauty Formula. Este un supliment alimentar special destinat, pe baza de colagen, aminoacizi, vitamine, minerale si plante, care intareste firul de par. De asemenea ii reda stralucirea, fortifica structura si stimuleaza cresterea unor noi fire de par. 

Totodata, contribuie la pigmentarea normala a firului de par si confera rezistenta si volum. Ce imi place si mai mult este ca e necesara doar o capsula pe zi, nu are un gust ciudat (spre deosebire de alte suplimente pentru par deja incercate de mine). Nu contine biotina si alte ingrediente care nu sunt indicate a fi suplimentate fara recomandarea medicului si fara a exista o carenta dovedita. 

Este un supliment pe care il pot recomanda cu drag, atunci cand se asociaza si cu modificarea rutinei parului si acordarea de ingrijiri corespunzatoare, se vor vedea cu siguranta rezultate in volum, sanatate si numarul de fire noi.

Ca un ultim gand, trebuie sa adaug ca pierderea parului e o problema importanta, cu profunde implicatii emotionale in cazurile excesive. De multe ori, nu poate fi rezolvata doar prin sampoane, ci e necesar un control dermatologic pentru a stabili exact cauza si a prescrie un tratament corect si complet, cu urmarirea evolutiei. 

Daca, totusi, caderea parului este doar temporara si nu este excesiva, recomand folosirea unui supliment alimentar, asa cum este Beauty Formula de la Calivita, impreuna cu modificarea modului in care avem grija de parul nostru- daca putem sa facem rutina de skincare in fiecare zi, de ce sa nu facem asta si pentru par?

Acest articol a fost scris de...