Cand interiorul si exteriorul se aliniaza – Psiholog Dr. Raluca Anton

by Moniq

Nevoia de a gasi echilibrul emotional

O data cu existenta acestora, dar cu lipsa pericolelor a aparut nevoia de gasire a echilibrului emotional. Pentru lumea moderna, a simti pericol fara a fi in pericol din punct de vedere a existentei, produce o debalansare puternica a sistemului emotional. E ca si cum ne-am intreba mereu: de ce? de ce simt toate acestea fara sa am un motiv real care ma pune in pericol? Ce face mintea noastra atunci? Cauta explicatii! Are nevoie sa stie raspunsul la aceste emotii. Iar explicatia va fi gasita in jurul vietii de zi cu zi. In jurul jobului, a cresterii copiilor, a relatiilor de cuplu, a faptului ca nu avem destul. Ca vrem mai mult, ca e nevoie sa crestem ca indivizi. Toate aceste nu fac decat sa puna foarte mare presiune asupra sistemului nervos. Astfel se produc dezechilibre emotionale.

Astfel, asa cum spuneam si mai sus, o nevoie esentiala a devenit aceasta gasire a echilibrului. La ce se refera, in termeni psihologici, aceasta? Se refera la abilitatea de a ne regla emotional. Adica de a avea un bun management al emotiilor noastre negative si capacitatea de a ne gasi resurse. Resursele fiind acele elemente ale vietii noastre interioare si exterioare care ne balanseaza sistemul emotional. Mai ales atunci cand el este supraincarcat.

Ce putem face pentru a dobandi un bun management emotional?

Intai de toate este esential sa producem momente de constientizare. Aceasta constientizare se refera la abilitatea de a ne numi emotiile. “Ceea ce simt acum este…furie, tristete, frica, deznadejde, descumpanire etc.”. Incearca sa nu analizezi acea emotie, pentru moment. Nu ii cauta cauza si nu o judeca. Doar fii prezent in relatie cu acea emotie si incearca sa nu o alungi. Sa o accepti in casa mintii tale. Ea este acolo si oricat de mult incerci sa o elimini va gasi un alt moment. O alta cale prin care sa iti arate ca exista si ca are nevoie sa fie vazuta si auzita, nu respinsa. O data ce aceasta emotie este acceptata si ascultata, ai putea intelege de unde provine si ce incearca sa iti transmita. Ganduri ca: “vei fi respins”, “maine nu vei reusi”, iti vei pica examenele”.

„Nu vei reusi sa promovezi”, “relatia aceasta nu va functiona niciodata”, “vei fi mereu singur” . Toate aceste ganduri, analizate rational pot fi vazute ca fiind exagerate, dar in momentul acela intens, ele par a fi mai adevarate decat oricand.

Dupa ce asculti emotiile, o buna strategie este sa incerci sa reevaluezi. Sa ii pui intrebari gandului acela care nu iti da pace. Reaminteste-ti ca el doar isi doreste sa te pastreze in siguranta. Acest gand doar vrea sa iti fie bine. Cel mai bun lucru pe care il poate face este sa iti arate asta in felul acesta. Este in regula! Da-i spatiu sa iti spuna ce are de spus. Apoi, cu blandete, gandeste-te la el (la gand) ca la cineva care nu stie sa faca lucrurile altfel decat asa. Aminteste-ti  ca are cele mai bune intentii din lume. Compasiunea este una dintre cele mai valoroase tehnici care pot fi folosite pentru echilibrul emotional.

Acel gand este ca un copil...

E ca atunci cand un copil are un tantrum sau plange. Singurul lucru de care are nevoie este un adult care sa il ia in brate si sa ii spuna ca este in regula. Ca, uneori, lucrurile pe care le simte sunt intense, greu de inteles. Au in spate frici care poate nu se bazeaza pe contexte reale, dar asta nu inseamna ca ceva grav se va intampla sau ca va ramane singur.
Facand aceste lucruri cresc sansele sa fim mai adaptabili. Adaptabilitatea este capacitatea care poate fi antrenata si care nu apare atunci cand sistemul nostru emotional este in dezechilibru.

Toate acestea sunt exercitii care tin de lumea noastra interioara.

Ai grija de tine atat la interior, cat si la exterior

Dar spuneam mai sus ca de un mare ajutor sunt si tehnicile care tin de exteriorul nostru. Iar aici ma gandesc la doua. Pe de o parte, investitia in relatiile noastre. Suportul social este unul dintre cele mai sanatoase lucruri pe care le putem face pentru a ne pastra echilibrul emotional. Pentru a ne vindeca , de altfel, dupa o perioada dificila. Pe de alta parte, avem noroc de produse variate care sunt adjuvanti in tot acest demers de stabilizare si vindecare.

Gestionarea emotiilor

Iar cand vine vorba de echilibru emotional ma gandesc la Rhodiolin. Un produs care sustine capacitatea naturala a organismului de a se adapta schimbarilor fizice sau psihice. El contribuie la gestionarea mai usoara a situatiile stresante si ofera claritate mentala si care sprijina performanta mentala. Si cat de relevante sunt toate acestea, dar mai ales ultimele beneficii amintite, ele fiind atat de importante cand vine vorba de productivitate. Si vorbim despre productivitate mai mult decat oricand in ultimii ani.

Si stii ce este mai dificil in timpurile noastre? Sa masuram productivitate. Ea a dobandit niste valente atat de subiective, personal… Oricui ii este greu sa isi dea seama cand suntem productivi sau ce din ceea ce facem inseamna productivitate. De ce se intampla acest lucru? O buna parte dintre motive provine din faptul ca munca noastra nu mai este una bazata pe productie. Este una bazata pe servicii. Cand vine vorba de productie poti numara obiectele pentru a vedea cat de productiv ai fost. Cand vine vorba de servicii e mai dificil sa masori interactiunile umane, apelurile prin Zoom, pasii solutionarii unei probleme.

Mai mult decat atat, productivitatea poate fi impactata negativ de catre dificultatea noastra de a ne regla emotional. Nu ne putem concentra la fel de bine, nu avem la fel de multa rabdare. Nu gasim solutii eficiente pentru problemele pe care le avem de rezolvat. De multe ori, ne dam seama ca avem nevoie doar de un boost de energie pentru a putea sa facem ce avem de facut, insa parca nu gasim acea claritate care sa ne aduca in punctul respectiv.

Gaseste un sens pentru lucrurile pe care le faci. Fii productiv

Daca este sa pastram acea paralela “interior – exterior” pe care am facut-o mai devreme as spune asa: pentru a ne ajuta din perspectiva productivitatii, doua lucruri pe care ar fi util sa le gasim in interiorul nostru este sensul. Semnificatia pentru lucrurile pe care le facem si apoi sa observam si sa integram rezultatele muncii noastre. A ne raspunde la acest “de ce” aduce mai multe beneficii decat ne putem imagina. Daca, pe de alta parte, ne uitam in exterior, din nou, relatiile cu ceilalti ne pot sustine mai mult decat ne imaginam.

Iar aici intervine abilitatea noastra de a merge inspre cei din jur pentru a cere feedback. Cu deschidere si curiozitate sa intrebam care sunt lucrurile pe care ar merita sa le imbunatatim. Cele care ar putea fi punctele noastre de crestere. Iar daca mai sus am scris despre Rhodiolin, aici as vrea sa va scriu despre #boostUp. Un produs care imbunatateste puterea de concentrare, stimuleaza capacitatea de memorare si creste productivitatea.

Oboseala duce la insomnii

Si ca tot veni vorba de epuizare si oboseala. Cu toate ca ne asteptam ca acestea sa vina cu somn mai profund pentru a ne recupera, nu tot timpul este asa. Uneori, insomniile sunt cauzate de prea multa oboseala, de epuizare mentala. Daca in trecut lucram mai mult folosindu-ne forta fizica, acum “forta” mentala este cea care ne ajuta in meseriile noastre. Astfel, corpul nu mai este atat de obosit, dar mintea este. Ce merita sa stim este faptul ca creierul nostru proceseaza si in somn informatiile de pe parcursul zilei. Din pacate, trecem printr-o perioada in care parca avem nevoie sa reinvatam sa dormim.

Avem nevoie de ritualuri, avem nevoie sa ne intelegem corpul atunci cand e agitat si atunci cand se linisteste. Avem nevoie de tehnici pe care sa le folosim daca ne trezim in timpul noptii pentru a readormi si nu pentru a ne activa si mai tare. Unul dintre lucrurile esentiale pentru somn este melatonina. Uneori, avem nevoie de suport pentru a o produce, iar Melatonin 3.0 sustine productia naturala de melatonina a organismului, imbunatateste calitatea somnului si amelioreaza tulburarile de somn (insomnie). Asa cum am tot scris pe parcursul acestor randuri avem nevoie atat de suport intern, dar si de suport extern.

Sindromul burnout - tot mai des intalnit

A avea grija de echilibrul nostru emotional, de felul in care muncim, de felul in care ne odihnim sunt lucruri care previn momentele de surmenare. Momentele in care simtim ca nu mai putem si ca nu mai avem resurse pentru nimic. Ce sa mai vorbim despre a ne binedispune si despre a gasi stare de bine in jurul nostru? Si uite asa, incet si fara sa ne dam seama se poate instala o stare de epuizare pe care o numim, tot mai des, burnout. #cheerUp este cel mai nou produs de la Calivita si cred ca si unul dintre cele care ne va ajuta pentru a ne gasi resursele atunci cand simtim ca nu mai putem.

Ce face acest produs? Contribuie la ameliorarea efectelor asociate sindromului burnout, ofera o stare de bine in fiecare zi, contribuind la gestionarea mai facila a situatiilor stresante. 

Toate acestea mergand mana in mana si cu starea de constientizare a ceea ce ni se intampla inca din timp. Iar pentru a putea face acest lucru avem nevoie de o atentie sporita asupra propriului corp si asupra starilor emotionale. Cu cat ne ascultam mai bine aceste doua elemente, cu atat putem preveni momentele de dezechilibru emotional si capatul liniei: burnout-ul.

Grija fata de noi insine

Sa ne reamintim mereu faptul ca o buna parte din munca o facem noi prin grija fata de noi insine, dar avem nevoie si de suport. O parte din suport vine din partea relatiilor noastre semnificative, o parte din suport vine din partea specialistilor care dezvolta produse, scopul principal fiind preventia si grija in relatie cu lucrurile din sistemul nostru care nu pot fi gestionate in singuratate.
Nu ezitati sa cereti sprijin atunci cand simtiti ca e prea mult. Nu ezitati sa vorbiti despre ceea ce vi se intampla. Marea majoritate a oamenilor este atat de preocupata de propriile vieti incat toate aceste dificultati emotionale risca sa nu fie vazute. Ranile emotionale nu se vad ca o rana fizica, dar ele exista si uneori “sangereaza” mai puternic decat ne dam seama.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!