Sanatate Sfatul Specialistului

Bruxismul, o afectiune nesesizata de un procent mare de pacienti

Stresul este provocarea cotidiana cu care toti ne confruntam si pe care fiecare o gestioneaza personalizat. Oricat am incerca sa ii evitam consecintele, acestea apar de multe ori inconstient manifestate prin ticuri nervoase precum cele motorii (grimace, clipit, trosnirea gatului etc.), onicofagie (obiceiul de a-si roade unghiile), ticuri la nivel respirator precum dresul repetat al vocii, ticuri sonore sau senzoriale. Unul dintre ele afecteaza 25% din populatie si anume bruxismul.

Bruxismul este o afectiune caracterizata prin scrasnirea, frecarea sau inclestarea dintilor.

Exista doua tipuri de bruxism: diurn si nocturn. 

Persoanele care au bruxism diurn pot sa scrasneasca sau sa isi inclesteze dintii pe timpul zilei fara sa isi dea seama. Cel nocturn este mai frecvent si este asociat si cu alte tulburari de somn, precum sforaitul si apnea (oprirea repetata a respiratiei in timpul somnului). 

Desi cauzele bruxismului nu sunt foarte bine elucidate, exista factori genetici, fizici si psihologici cu care este asociat. De exemplu stresul, anxietatea, malocluzia dentara (alinirea incorecta a dintilor si/sau o relatie anormala intre dintii celor doua arcade) sunt doar o mica parte. Mai apoi odihna insuficienta, dezvoltarea disproportionala a oaselor maxilare, tulburari de somn sau schimbarea dentitiei temporare cu cea permanenta pot duce la bruxism.

Factori de risc

Factorul de risc principal in aparitia bruxismului este stresul. Adeseori organismul cauta metode de coping de genul acestei afectiuni. 

Alti factori care pot aduce cu sine aceasta manifestare sunt fumatul, consumul de alcool, ereditatea, anumite tratamente medicamentoase (antidepresivele), personalitatea (persoanele competitive, agresive sau hiperactive) sau exista cazuri in care bruxismul este un simptom asociat cu probleme la nivelul nervilor si muschilor faciali.

Semnele si simptomele bruxismului sunt scrasnitul dintilor, uzura dentara, fisuri si fracturi ale smaltului, hipersensibilitate dentara la rece, la cald, iar apoi pulpit si necroza dentara. 

Ar mai putea fi si mobilitatea dentara, retractiile gingivale, pungile parodontale, hipertrofia musculara, insomnia, cefaleea, trismusul, durerile in zona urechilor, amprentele dentare pe limba.

Preventie

Acesta atrage cu sine deteriorarea danturii, dureri faciale si afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare.

Prevenirea bruxismului poate fi realizata prin vizite regulate la medicul stomatolog, reducerea consumului de alcool si tutun, evitarea mestecarii gumei, deoarece acest obicei face ca muschii maxilarului sa devina din ce in ce mai incordati. De asemenea incearca sa reduci stresul si sa fii constient de momentele in care scrasnesti din dinti. Pe cat posibil pune varful limbii intre dinti. Pe masura ce pui in practica acest exercitiu, muschii maxilarului vor incepe treptat sa se relaxeze.

Tratarea acestei afectiuni incepe prin constientizarea de catre pacient a acestui obicei si cu vizita la medicul stomatolog. 

Se realizeaza echilibrare ocluzala prin slefuiri selective sau prin intermediul gutierelor dentare si reabilitare cu ajutorul lucrarilor protetice.

Gutierele de bruxism se realizeaza individualizat in functie de fiecare caz in parte si au rolul de a relaxa musculatura si de a diminua trauma.

Reflexoterapia faciala este indicata pentru eliberarea tensiunilor ce produc stresul.

De asemenea este recomandat sa se evite dulciurile. Ele nu sunt doar alimente cariogene, ci si cauza cresterii nivelului de zahar din sange care poate declansa bruxismul.

Solutia Calivita

Pentru relaxare pot fi consumate inainte de culcare ceaiuri de musetel. 

Cel mai important factor care trebuie combatut este stresul. Fie prin psihoterapie, aromaterapie, sport, tehnici de respiratie si meditatie sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Intelegerea felului in care raspundem la stres este esentiala pentru implementarea modurilor de combatere a acestuia.

In acest sens Calivita ne vine in ajutor cu pachetul Enjoy life, alcatuit din Rhodiolin si Omega 3 concentrate.

Rhodiolin contine extracte din Rhodiola rosea, o planta adaptogena cu efecte benefice asupra sistemului nervos. Este un excelent tonic fizic si psihic, reduce oboseala, stimuleaza puterea de concentrare si ajuta la restabilirea echilibrului emotional.

Omega 3 concentrate este un produs pe baza de acizi esentiali Omega 3 (EPA si DHA) obtinuti din ulei de peste de cea mai inalta calitate, prin distilare moleculara. Ingredientele sale active imbunatatesc calitatea vietii prin suportul si protectia pe care le ofera sistemului nervos si sistemului cardiovascular.

Ai grija de sanatatea ta si poti castiga multe premii

Calivita sprijina un stil de viata sanatos, relaxat, lipsit de stresul de zi cu zi si de aceea aduce o campanie destinata atingerii potentialului dorit care sa aduca cu sine implinirea visurilor. 

In cadrul campaniei un norocos poate castiga 10.000 euro pe care ii poate folosi sa isi indeplineasca visul. De asemenea pot fi castigate premii saptamanale.

La achizitionarea pachetului Enjoy life aveti automat sanse duble pentru castigul acestor premii si de asemenea aveti beneficii in plus despre care puteti afla pe pagina dedicata campaniei. 
O viata sanatoasa si echilibrata incepe o data cu constientizarea si tratarea cauzei!

Acest articol a fost scris de...