Bradul cu amintiri

by Moniq

Craciunul copilariei mele

Fiecare familie are modul ei de a sarbatori Craciunul. Acesta li se intipareste copiilor in memorie pentru intotdeauna. Nu voi uita niciodata Craciunul copilariei mele. Peste tot mirosea puternic a brad, vin fiert si fum de la soba cu lemne. Gustul Craciunului era de sorici, cozonac si portocale. Sunetul sarbatorilor erau colindele ce rasunau in fiecare casa.
Craciunul de astazi este, evident, mult diferit de cel din amintirile mele. Cozonac nu am invatat niciodata sa fac, soba nu mai scoate fum, iar alor mei nu le place soriciul. Traim in alte vremuri. Cand se intemeiaza o noua familie, fiecare vine cu amintirile si ideile lui despre cum ar trebui sa arate si sa se simta sarbatorile. Astfel se transmit, dar se si imbogatesc si transforma traditiile.

Impodobitul bradului ramane neschimbat

Daca multe lucruri s-au modificat in timp, impodobitul bradului a ramas neschimbat. Mirosul puternic, proaspat, de padure inzapezita pe care il simtim acum de Craciun este acelasi ca in copilaria mea. Podoabele din brad sunt insa astazi o colectie de amintiri. Aceasta creste de la an la an. Stim de unde vine fiecare glob si ii cunoastem povestea. Din acest motiv depanam in fiecare an amintiri cand impodobim bradul si sa ii pomenim cu nostalgie pe cei care nu mai sunt printre noi si care ne faceau alta data sarbatorile mai frumoase. 

Fiicele mele participa la imbogatirea acestei colectii, fiindca in ultimele doua luni ale anului nu au odihna si degetele lor harnice aduna, decupeaza, lipesc si impletesc in continuu. Pentru ele, principiul fundamental al fizicii functioneaza mai ales cand vine vorba de impodobirea bradului: „Nimic nu se pierde, totul se transforma”. Reciclarea e la ordinea zilei si in preajma sarbatorilor. Nu am voie sa arunc nimic. Fiindca totul poate fi folosit cu succes la realizarea de decoratiuni handmade fantastice.

Craciunul este despre ideile creative

Pe langa ornamentele din lut, la care au devenit specialiste, fetele au o gramada de idei. Unesc siragurile de beteala vechi, din anii trecuti, cu bucati prea scurte taiate din panglica pentru cadouri. De ce? Pentru a crea un sirag nou, unicat, in culori vii. Fac ghirlande multicolore din inelele metalice de la doze si conserve, pe care le vopsesc cu lac de unghii si le insira pe sfoara. Impodobesc bradul cu floarea miresei uscata, o planta ornamentala superba, care seamana cu zapada. Transforma cojile de nuca in jumatati de globuri care adapostesc figurine de ceramica, lucrate cu migala de mainile lor harnice.

O noua traditie pe care am adaugat-o sarbatorilor noastre este plimbarea de Ajun. Pe ger sau pe soare, pe ploaie sau pe zapada, iesim din casa in ziua de Ajun, sa ne alergam putin sau sa ne dam pe gheata. Doar dupa aceea poate veni Mosul. Cat despre cadourile de sub brad, si ele s-au schimbat in ultimii ani.

Daruieste!

Crescand, fetele au inteles cat de important e sa pui suflet si timp in cadourile pe care le daruiesti, nu neaparat bani. Asadar, anul trecut am primit cel mai minunat si pretios fular. Tricotat la patru maini din fire de lana reciclate dintr-un pulover ramas mic. „Goana dupa cadouri” nu a prins la noi. Timpul pe care l-am pierde alergand bezmetici prin mall dupa niste cadouri stralucitoare, dar fara personalitate, ni-l petrecem acasa, in sanul familiei.
Anul acesta le-am spus alor mei ca de Craciun vreau sa donez pentru un adapost de animale care are nevoie de hrana pentru micile necuvantatoare.

Fiica mea cea mare, generoasa familiei, mi-a dat imediat banii ei de buzunar si mi-a spus: Mama, pune-i si pe astia acolo. Cum sa ma bucur de Craciun si sa stau la caldura cand stiu ca la catei le e frig si nu au ce manca? Cea mica, in schimb, pragmatica familei, dupa ce si-a facut niste calcule, s-a hotarat sa isi pastreze pusculita intacta. Dar mi-a propus sa adoptam zece pisici.

La final, va doresc si ne doresc tuturor un Craciun fericit, care sa ne faca o idee mai buni si mai darnici si sa ne aduca liniste in case si in suflete. Un Craciun pe indelete, in care timpul sa curga, macar pentru o zi, mai incet, ca sa ne putem bucura mai mult de familie si de lucrurile care conteaza cu adevarat.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!