Chimistul german Adolf Windaus a descoperit in 1920 structura chimica a formelor vitaminei D, in 1928 primind pentru descoperirea sa premiul Nobel pentru chimie.
In acea perioada a industrializarii timpurii, in Europa si in America de Nord, circa 80% dintre copiii de varsta mica si mijlocie sufereau de rahitism.
Asadar, importanta acestei vitamine pentru sanatatea oaselor este cunoscuta de mai bine de 100 de ani.
Pe masura ce circula in vasele de sange vitamina D3 ajuta la absorbtia calciului si a fosforului. Acestea ajuta la randul lor la mentinerea unei mase osoase puternice si prevenirea rahitismului si a osteoporozei.
Este greu de spus cat de mult soare ai nevoie exact pentru a obtine suficienta vitamina D.
Se cunoaste ca 80% din cantitatea totala de vitamina D necesara asigurarii starii optime de sanatate este asigurata de productia proprie de vitamina D prin expunere la soare, mai exact a razelor ultraviolete B. In timpul lunilor de iarna nivelul vitaminei D tinde sa fie mai scazut.
Deficitul de vitamina D in randul populatiei generale creste de la 40% vara la 70% iarna.

Factorii de risc ce pot determina un nivel suboptim de vitamina D
Vitamina D poate fi asimilata prin alimentatie, insa optiunile sunt limitate si nici cu o dieta diversificata nu se acopera necesarul zilnic.
Somonul si in general consumul de peste gras, galbenusul de ou, laptele imbogatit cu vitamina D pot oferi o parte din necesarul zilnic de vitamina D, dar dieta nu este suficienta.
Suplimentarea cu vitamina D a devenit oarecum populara.
Se cunoaste astazi ca administrarea unei doze zilnice de minim 400 U.I este necesara pentru prevenirea rahitismului la copii si a osteomalaciei si osteoporozei la adulti, adica echivalentul unei picaturi din produsul D-drops oferit de Calivita.
Vitamina D afecteaza si influenteaza aproape fiecare sistem si organ in corp, iar deficitul determina efecte importante.
Grupurile de risc la care trebuie sa ne indreptam atentia spre a asigura un aport corespunzator de vitamina D:
– bebelusii, adolescentii si adultii trecuti de varsta de 65 de ani.
– femeile insarcinate sau care alapteaza.
– persoanele cu piele mai inchisa la culoare.
– persoanele care isi acopera cea mai mare parte a pielii cand sunt afara in aer liber, sau folosesc creme de protectie.
– persoanele care traiesc in zonele nordice, mai putin expuse la lumina soarelui.
– persoane care prin natura muncii nu pot petrece timp suficient in aer liber, la lumina soarelui.
– persoanele care locuiesc in zone poluate.
– persoanele supraponderale.
Care sunt semnele si simptomele deficitului de vitamina D?
Deficitul de vitamina D nu se manifesta evident de la inceput.
Dupa o perioada mai lunga in care aportul de vitamina D a fost scazut, deficitul de vitamina D ar putea provoca anumite simptome:
– iritabilitate
– schimbari de dispozitie si comportament
– durerea sau disconfortul la nivelul articulatiilor, oaselor si spatelui
– dureri musculare
– caderea parului
– stare de oboseala generala
– dificultati de concentrare
– infectii frecvente (din cauza sistemului imunitar slabit)
– vindecarea greoaie a ranilor
– depresie

Diagnosticul se pune pe baza determinarii nivelului de vitamina D cu ajutorul analizei medicale de laborator pentru 25-Hidroxi Vitamina D.
Nivelul optim de 25(OH) vitamina D in sange este considerat a fi >30 mg/ml sau >75 mmol/l, ideal 40-60 ng/ml (Societatea Americana de Endocrinologie – 2011).
Beneficiile vitaminei D
Deficitul de vitamina D este o problema majora cu care se confrunta intreaga omenire, indiferent de factorii geografici, sociali si economici. Studii recente au aratat ca in ultimii 10 ani nivelurile serice de vitamina D au scazut cu 20%.
Exista tot mai multe cercetari care demonstreaza rolul pe care il are vitamina D in organism, in unele cazuri, rezultatele obtinute fiind de-a dreptul spectaculoase.
Conform EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara), vitamina D:
– contribuie la absorbtia/utilizarea normala a calciului si fosforului
– contribuie la niveluri normale de calciu in sange
– contribuie la mentinerea sanatatii oaselor
– contribuie la mentinerea functiei musculare normale
– contribuie la mentinerea sanatatii dintilor
– contribuie la functia normala a sistemului imunitar
– are rol in procesul de diviziune celulara
In ultimul timp se discuta din ce in ce mai mult despre rolul pe care l-ar putea avea vitamina D in diverse patologii, in urma cercetarilor, conturandu-se un nou factor de risc pentru diferite afectiuni.
Vitamina D si sanatatea sistemului osos si muscular
Vitamina D3 promoveaza absorbtia calciului si asigura cantitatile normale de calciu si fosfor in sange, esentiale pentru mineralizarea oaselor.
In urma metabolizarii vitaminei D3 in ficat rezulta un nou compus, calcidiol.
Calcidiolul este forma activa a vitaminei D care intervine direct asupra formarii oaselor. Acesta creste absorbtia de calciu la nivel intestinal si stimuleaza reabsorbtia lui prin rinichi, reducand pierderea de calciu prin urina.
Dar, efectul cel mai puternic al vitaminei D3 este acela de a produce osteoblaste si osteoclaste, celulele care formeaza tesutul osos.
Conform scolii medicale de la Harward vitamina D3 contribuie la mentinerea densitatii osoase, la cresterea rezistentei oaselor, a dintilor, prevenind fracturile si aparitia rahitismului la copii si a osteoporozei la adulti.
Vitamina D este benefica pentru sistemul muscular datorita efectului pozitiv in ceea ce priveste proliferarea si diferentierea celulara si transportul calciului si al fosforului prin membrane celulare.
La sportivi, studiile observationale si experimentale au legat vitamina D de niveluri mai ridicate de testosteron. Aceste niveuri au dus si la reducerea inflamatiei post-exercitiu si recuperarea mai rapida dupa exercitii intense.
Asigurarea nivelului optim de vitamina D poate avea un impact pozitiv asupra unei varietati de rezultate ale performantei exercitiilor fizice datorita efectelor sale asupra reticulelor sarcoplasmatice, testosteronului, hipertrofiei, recuperarii si chiar livrarii de oxigen.
Vitamina D, sistemul imunitar si sanatatea
Timp de multi ani, lipsa vitaminei D a fost corelata cu rahitismul si osteoporoza.
Cu toate acestea o perspectiva cu totul noua a aparut din observatia ca nivelurile serice ale formei bioactive a vitaminei D au rol esential in raspunsul imunitar al organismului.
Vitamina D moduleaza raspunsurile atat ale sistemului imunitar nativ, cat si ale celui adaptiv. Vitamina D actioneaza ca un agent care regleaza diferentierea si maturizarea celulelor B si T ale sistemului imunitar. Actiunile sale sunt legate de reglarea receptorilor de vitamina D, care moduleaza raspunsul unui numar considerabil de gene implicate in expresia rapunsului imunitar. Deficienta de vitamina D este direct asociata cu o susceptibilitate crescuta la infectii si reprezinta un risc crescut de autoimunitate.
Vitamina D joaca un rol important in sustinerea functiei normale a unui sistem imunitar sanatos. Imbunatateste efectele de combatere a agentilor patogeni ai monocitelor si macrofagelor (celule albe de sange care reprezinta o parte vitala din apararea sistemului imunitar) si scade in mod activ inflamatia.
Toate acestea ajuta la sustinerea raspunsului sistemului imunitar si permit sistemului imunitar sa se apere proactiv impotriva infectiilor.
Vitamina D si afectiunile respiratorii
Se vorbeste mult despre cercetarile preliminare care au constatat ca suplimentele cu vitamina D pot fi benefice in prevenirea sau gestionarea Covid-19, boala respiratorie acuta cauzata de noul coronavirus. Studiile sunt inca in stadiu incipient, dar practica a dovedit ca vitamina D poate ajuta la protejarea pacientilor cu boli respiratorii, mai ales in cazurile de infectii virale sezoniere ale tractului respirator.
Deficienta de vitamina D este asociata cu riscul de infectie tuberculinica. Persoanele cu deficit de vitamina D au o susceptibilitate mai mare la dezvoltarea tuberculozei si progresie mai grava a bolii.
S-a constatat ca raspunsul imunitar impotriva infectiei cu Mycobacterium Tuberculosis este dependent de cantitatea de vitamina D prezenta in organism.
Vitamina D si sanatatea sistemului cardiovascular
Unele studii au aratat ca vitamina D actioneaza asupra aparatului cardiovascular prin mai multe mecanisme. Tinand cont de faptul ca receptorii pentru vitamina D se regasesc la nivelul miocitelor, celule musculare netede de la nivelul peretilor vaselor sanguine si al endoteliului, cercetatorii au elaborat o serie de teorii care ar putea explica relatia pe care vitamina D o poate avea cu bolile cardiovasculare.
Mecanismele prin care intervine vitamina D in preventia bolilor cardiovasculare (HTA, boli coronariene etc.) nu sunt complet elucidate, dar sunt discutate in literatura de specialitate mai multe aspecte:
• inhibarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron (SRAA)
• scaderea rezistentei la insulina
• reducerea inflamatiei la nivelul peretelui vascular etc.
Concluzia celor mai multe si importante studii a fost ca intre tensiunea arteriala si valorile 25 (OH) D (vitamina D activa) exista o relatie invers proportionala.
Un studiu efectuat in Finlanda a dovedit ca nivelul de risc pentru producerea unui infarct miocardic a scazut cu 33%. Riscul de cardiopatie a scazut cu 20%, iar durata medie de supravietuire a crescut la 30% din pacientii la care nivelul de vitamina D s-a imbunatatit prin administrarea vitaminei.
Vitamina D si sanatatea pielii
Vitamina D sintetizata la nivelul keratocitelor influenteaza cresterea, diferentierea, apoptoza (moartea celulara) si alte procese biologice avand efecte asupra populatiei de celule epidermice.
Datorita efectului antiinflamator si prin sustinerea activitatii peptidelor antimicrobiene, vitamina D promoveaza integritatea barierei epidermale.
Atat suplimentarea cu vitamina D cat si utilizarea in formule topice, pentru aplicare locala s-a dovedit a avea efect benefic in caz de acnee, dermatite, eczeme si chiar psoriazis si vitiligo.

Vitamina D si sanatatea mentala
Vitamina D este un hormon neurosteroidian care poate include functii precum reglarea neurotransmisiei, neuroprotectiei si neuromodelarii.
Vitamina D are proprietatea de a proteja impotriva epuizarii dopaminei si serotoninei.
Nu degeaba este numita “vitamina soarelui”, pentru ca asimilarea vitaminei D este legata de o buna dispozitie si o stare afectiva insorita.
Exista o legatura stransa intre nivelurile de vitamina D si tulburarile psihofiziologice (depresia, anxietatea). Numeroase studii la persoane cu depresie, anxietate au relatat ca acestea aveau carenta de vitamina D, iar in urma tratamentului pacientii au revenit la normal.
Valorile normale ale vitaminei D si fosforului promoveaza dezvoltarea sanatatii neuronilor si ajuta la mentinerea memoriei si abilitatii cognitive.
Un studiu efectuat in 2014 a constatat ca deficitul moderat si sever de vitamina D este asociat cu forme de dementa, inclusiv boala Alzheimer.
In concluzie, vitamina D este una din vitaminele esentiale de care organismul nostru are nevoie.
D-drops pentru sanatatea ta!
Calivita pune la dispozitia consumatorilor sai D-drops, un supliment alimentar ce contine in fiecare picatura 400 U.I de vitamina D3. Este cea mai buna dintre toate formele de vitamina D de pe piata. Aceasta datorita sursei de provenienta si formei de prezentare.
Produsul D-drops contine vitamina D3 extrasa din ficat de cod provenit din adancul oceanelor, din zone ferite de poluare. Forma de prezentare lichida este usor de administrat, are gust placut de portocale, se absoarbe mult mai usor si ofera biodisponibilitate extrem de eficienta.

Pentru copii cu varsta inte 0-12 luni se recomanda 1 picatura/zi (400 U.I).
Dupa varsta de 1 an, se recomanda 2 picaturi pe zi (800 U.I).
Vitamina D3 se administreaza si dupa varsta de 2 ani, fiind necesara pe toata perioada de crestere, mai ales in lunile de iarna.
Pentru adulti se recomanda 3 picaturi/zi (1200 U.I), iar in anotimpul rece 5 pic/zi (2000 U.I).
Este important de subliniat ca pentru asigurarea sanatatii oaselor, pe langa vitamina D este necesar sa se asigure aportul zilnic de calciu.
Produsul meu preferat este Power Mins, care contine alaturi de calciu si alte minerale esentiale pentru oase puternice, dar oferta Calivita este bogata si puteti alege suplimentul alimentar cu continut de calciu care va place.
Datorita asocierii calciului cu magneziu, putem sa consumam vitamina D si calciu pe termen lung, fiindca nu exista riscul de formare de calculi sau depunere pe vasele de sange.
Vitamina D se recomanda si pentru...
Pentru sportivii si persoanele ce apartin unor categorii profesionale cu risc mare degenerativ al articulatiilor recomand asocierea D-drops (in doze relativ mari) si RiseUp Multiactive Collagen.
Iarna, cand nu beneficiem de mangaierea razelor solare, dar nici de aportul optim de vitamina C, daca vrem sa crestem rezistenta organismului in fata posibilelor infectii sezoniere sa nu uitam ca avem un “trio perfect” pentru imunitate: C 1000 Plus, D-drops si Mega Zinc.
Portia zilnica de energie pentru inima ta nu este doar coenzima Q10. Energia necesara bunei functionari a inimii se produce la nivelul unor componente celulare numite mitocondrii. Pentru ca la acest nivel productia de energie sa fie satisfacatoare avem nevoie de C 1000 Plus, D-drops, coenzima Q10 (la Calivita vei regasi produse cu CoQ10 in diferite concentratii), Omega-3 (la Calivita vei regasi produse cu Omega-3 sub mai multe forme) si L-Carnitina (#cheerUp)

Una din metodele prin care poti preveni starile de spirit proaste cand nu te simti bine, sau chiar poti trata depresia si anxietatea este asocierea produsului Rhodiolin cu D-drops si Magnezi B6.
Magnezi B6 asociat cu D-drops este util pentru prevenirea si tratamentul crampelor musculare.
Efectul benefic al vitaminei D in cazul afectiunilor pielii este sustinut de asocierea cu alte vitamine liposolubile. Astfel am folosit cu mult succes D-drops in asociere cu Beta Carotene, vitamina E si vitamina F (continut in Evening Primrose Oil). Daca adaugam Mega Zinc, Pro Selenium si un probiotic, cum ar fi Probiobalance, obtinem reteta magica pentru acnee.
Cand folosim aceste minunate produse in scop preventiv, se respecta dozele recomandate in prospecte.
Atunci cand le folosim ca terapie adjuvanta in anumite afectiuni, dozele sunt mai mari si este bine sa cerem sfatul medicului.
Sa fim sanatosi fiind informati!
Bibliografie
1) Talat N., Perry S., Parsonnet J., Dawood G., Hussain R. Vitamin D deficiency and tuberculosis progression. Emerg Infect Dis. 2010;16(5):853–855. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684962/
3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879394/
4) Kilkkinen A, Knekt P, Aro A, Rissanen H, Marniemi J, Heliovaara M, et al. Vitamin D status and the risk of cardiovascular disease death. Am J Epidemiol. 2009;170(8):1032-9
5) https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6013996
6) https://www.uspharmacist.com/article/role/vitamina/-d-2021-08-23
7) https://www.suplimente-vitabolic.ro/articole/vitamina-d-2021-08-23
Acest articol a fost scris de...

