Ce este un alergen?
Daca tot am mentionat termenul de alergen, ei bine, acesta este o substanta care provoaca o reactie alergica de diferite intensitati. Alergenii se pot gasi in alimente, bauturi sau in mediul inconjurator. Spre exemplu in parul animalelor.
In cazul in care o persoana este alergica la o anumita substanta, sistemul imunitar actioneaza contra ei. Incearca eliminarea acesteia actionand intr-un mod mai intens, sa-i spunem. Prin declansarea raspunsului imun la alergen incepe manifestarea reactiei alergice sau reactiilor alergice, in functie de cat de severa este alergia.

Cum apare aceasta reactie alergica? Un simplu contact cum ar fi atingerea, ingerarea, olfactia unui alergen sau intrarea in contact direct, in orice forma, va declansa reactia alergica. Reactiile pot sa fie usoare, medii sau…severe. Din acest motiv este extrem de important sa ne cunoastem alergiile. Daca nu stim care sunt substantele la care suntem alergici, vizita la un medic alergolog este de o importanta vitala. Nu de putine ori, diferiti oameni au dezvoltat reactii alergice la medicamente, spre exemplu.
Nestiind de existenta unei alergii la substantele active din medicamente sau suplimente alimentare, tratamentul poate face mai mult rau decat bine.
Raspunsuri imunitare ultrasensibile
Iar acum ne intoarcem putin la sistemul imunitar. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza organismul importriva substantelor daunatoare, virusi si bacterii. Atunci de ce nu ne-ar proteja si de actiunea alergeniilor, nu?
In urma contactului cu un alergen, corpul exagereaza raspunsul imun, eliberand histamine. Am citit mai sus ca aceste reactii alergice reprezinta o serie de raspunsuri ultrasensibile ale imunitatii noastre.

Cand sistemul imunitar reactioneaza la alergen, incepe productia de imunoglobulina E (IgE), care ”elibereaza” histamina in corp. Poate parea un lucru bun, insa prea multa histamina (spuneam anterior de hipersensibilitatea sistemului imunitar), duce la iritatii ale pielii (eruptii cutanate), nasului, gatului, ochilor si plamanilor.
Tipuri de alergii
De obicei, instalarea unui anumit tip de alergie in organism, denota faptul ca organismul nostru a dezvoltat un anticorp specific la substanta respectiva. O reactie alergica usoara apare in doar cateva minute de la contactul direct cu acel alergen.
Astfel, avem:
1. Alergii alimentare
Cea mai intalnita la acest capitol este cea la produsele oleaginoase: nuci, alune, fistic, etc. Tot aici se incadreaza si alergiile la produsele lactate, care atentie, a nu se confunda cu intoleranta la lactoza. Cele 2 trebuie tratate diferit, chiar daca simptomele pot parea la fel.
Adesea simptomele pot includ mancarime, urticarie, greata, varsaturi, diaree, dificultati de respiratie, precum si altele

2. Alergia la medicamente
In urma anumitor tratament, putem dezvolta alergii la anumite medicamente si produse farmaceutice. Acestea sunt cele mai important de diagnosticat pentru a sti cu certitudine daca putem urma un tratament sau nu.
Simptomele pot include mancarime la nivelul pielii, iritatie, roseata sau chiar blocarea cailor repsiratorii.
Reactiile alergice sunt diferite in functie de alergen
3. Alergia la veninul insectelor
Reactiile alergice, in acest caz, apar ca urmare a intepaturii/muscaturii insectelor (albina, viespea, tantarul, capusa, etc.). Acestea apar datorita faptului ca prin muscatura sau intepatura, insectele introduc in organismul nostru o cantitate mica de venin sau de microorganisme. Pentru ele reprezinta o modalitate de aparare, iar pentru noi, mai ales daca suntem alergici, reprezinta un motiv de ingrijorare. O reactie normala poate include durere locala, umflare a zonei respective si roseata in jurul locului intepaturii sau muscaturii. Totodata, ne putem confrunta si cu umflarea unei zone mai mari. De exemplu, daca am fost intepati intr-un deget, este posibil sa se umfle toata mana.
4. Alergia de contact
In acest caz, reactiile alergice apar atunci cand exista un contact direct intre alergen si piele (parul de animale, haine, substante chimice de curatenie, latex). Chiar hainele pe care le purtam zi de zi pot declansa reactii alergice. Fie materialele din care sunt fabricate sunt cele care le declanseaza, fie produsele de curatenie cu care acestea intra in contact: detergent, balsam, inalbitor, etc. De asemenea, manusile de latex/cauciuc, cum ar fi cele folosite in operatii sau curatenie acasa, sunt o sursa majora pentru a provoca reactii alergice.
Simptomele pot aparea sub forma unor eruptii cutanate, urticarie, lacrimare si iritare a ochilor, respiratie suieratoare si mancarime a pielii.

Alergiile se pot confunda usor cu raceala
Alergia poate fi usor de confundat cu o stare trecatoare de oboseala sau chiar cu o banala raceala. Cele mai comune manifestari ale unei alergii sunt: nas infundat, stranut, rinoree, ochi iritati, tuse, reactii ale pielii (eruptie cutanata si prurit-mancarime).
Deci da…pot fi, cu usurinta, asociate unei raceli. Totusi, chiar si aceste minore simptome, ar trebui sa ne ridice semne de intrebare si sa ne trimita direct in cabinetului unui medic alergolog.
Alte simptome ar putea fi: umflarea buzelor, fetei si gatului (edem Quincke), stari de greata, varsaturi, crampe stomacale, mancarimea, roseata si lacrimare excesiva a ochiilor, dureri de cap, febra, palpitatii cardiace, eruptie cutanata generalizata, prurit generalizat si chiar posibil soc anafilactic.
Diagnostic si tratament
Este greu sa ne dam seama de la primul simptom ca ne confruntam cu o alergie. Astfel, este obligatoriu diagnosticul unui medic alergolog care se pune prin efectuarea unor teste speciale (cutanate, sangvine) si informarea lui despre istoricul alergic al familiei. Doar daca exista informatii in acest sens.
In cazul in care o persoana prezinta cateva dintre simptomele unei alergii, nu insemna neaparat ca are una!

Totusi, cand diagnosticul este acela de alergie, prima actiune in planul de tratament este, logic, evitarea alergenului pe cat mai mult posibil. Tratamentul medicamentos se administreaza doar daca este prescris de catre medicul alergolog. Medicatia cea mai frecventa presupune: antihistaminice, decongestionante si spray-uri sau creme steroide.
Un sistem imunitar solid ne poate apara de multe patologii si afectiuni la care suntem expusi fara stirea noastra, zi de zi.
Ce putem facem pentru a avea un sistem imunitar puternic?
Alimentatia sanatoasa, sportul in fiecare zi, cat si un echilibru al intregului corp care poate fi ajutat si sustinut de suplimentele alimentare de la Calivita Romania.
Recomand produsele lor, iar pentru imunitate cele mai apreciate sunt ImmunAid, cu extracte din plante, dintre care mentionez Gheara Matei, Omega 3 concentrate cu binecunoscutii acizi grasi esentiali EPA si DHA – extrem de benefici in suportul fizic si psihic al organismului si deja cunoscuta vitamina C din produsul C1000 Plus. Toate acestea vor sustine apararea naturala a organismului si ii vor oferi acestuia putere si vitalitate pentru a tine piept alergenilor.
Un mic bonus…am citit si despre efectele benefice ale fructelor organice din produsul Organic Noni, pe care vi-l recomand cu mare drag in caz de reactii alergice.
Acest articol a fost scris de...
