In prima parte a vietii, barbatii au rareori probleme cu prostata. Pe masura inaintarii in varsta, in jurul varstei de 50–60 de ani, glanda prostatica poate sa cauzeze simptome neplacute.
Simptome frecvente in afectiunile prostatei
– Jet slab al urinei
– Nevoia frecventa de a urina, chiar si in timpul noptii
– Disconfort si/sau usturime la urinare
– Jet intrerupt – Oprirea si reluarea de mai multe ori in timpul urinarii
– Ejaculare dureroasa
– Incapacitate de abtinere cand e nevoie
– Sange in urina si/sau sperma
– Dureri lombare (osoase) sau dureri in zona abdominala/pelvina
Cele mai frecvente afectiuni ale prostatei
1. Prostatita
2. Hiperplazia benigna de prostata
3. Cancerul de prostata
1. Prostatita (acuta bacteriana, cronica bacteriana)– Prostatita acuta este inflamatia prostatei care se declanseaza in urma unei infectii bacteriene. Se pot resimti arsuri, dureri la mictiune, nevoia puternica si frecventa de a urina, dureri sau presiuni in zona rectala, probleme sexuale.
De regula, este nevoie de tratament antibiotic pentru o perioada scurta de timp. Daca infectia este recurenta, ea se incadreaza in prostatita bacteriana cronica, iar tratamentul antibiotic va fi prelungit. In cazul in care prostatita persista si nu este vorba despre o infectie bacteriana, se instituie tratament antiinflamator, posibil sa fie cazul si de interventie chirurgicala.
2. Prostatodinia reprezinta un sindrom caracterizat prin simptomatologie asemanatoare prostatitei, dar fara reactie inflamatorie in secretia prostatica. Prostatodinia poate fi tratata cu medicamente pentru relaxarea muschilor, fie cu exercitiu fizic.
3. Hiperplazia benigna de prostata (HBP) – in termeni populari, “prostata marita” care poate ajunge chiar si pana la dimensiunea unei lamai, este o afectiune progresiva care nu pune in pericol viata barbatului, dar afecteaza considerabil calitatea vietii. Nu este legata de cancer si nu creste riscul de a face cancer de prostata.
Simptomele dureaza multi ani pana sa ii creeze disconfort pacientului. In functie de stadiul bolii dar si de simptomele acesteia, medicul specialist stabileste tratamentul medicamentos (ce blocheaza secretia hormonala, ce relaxeaza muschii prostatei) si daca este nevoie de interventie chirurgicala.
4. Cancerul de prostata – Pana la varsta de 50 de ani, foarte putini barbati prezinta simptome. De aceea, controlul urologic anual este esential pentru a depista bolile prostatei in stadii incipiente cand este mai usor de tratat. Riscul ca un pacient sa moara din cauza cancerului de prostata este in functie de factorii clinici (gradul tumorii, rasa, varsta la diagnosticare) estimandu-se aproximativ ca 1 din 8 barbati isi pierd viata din cauza acestui cancer. Cauzele aparitiei cancerului nu sunt cunoscute exact, dar ca si factori de risc se considera: varsta, mostenirea genetica, rasa, nivelul crescut de testosteron, prostatite acute si cronice si alimentatia (prea bogata in grasimi animale).
Desi afectiunile de prostata pot aparea la orice varsta, barbatii cu varsta de peste 50 de ani sunt mai predispusi la dezvoltarea unor astfel de afectiuni. Printre investigatiile de rutina, se numara:
– Tuseul rectal – medicul urolog palpeaza prostata prin peretele rectului pt a-i determina marimea, forma si consistenta
– PSA – nivelul din sange a PSA-ului (antigen prostatic specific)
– Creatinina serica – nivel din sange
– Analize de urina – urocultura, sumar de urina, uree
– Ecografie
Cum poti preveni afectiunile prostatei?
Primul si cel mai important aspect in prevenirea bolilor de prostata este adoptarea unei diete sanatoase bazata pe fructe, legume si grasimi saturate. Reducerea grasimilor de origine animala scade dramatic riscul de a dezvolta o afectiune a prostatei.
In momentul instalarii simptomelor, situatia devine ceva mai sensibila. Si anume, pacientul este singurul care controleaza stilul de viata de la odihna, hidratare, fumat, consumat alcool si alimentatie.

Un produs formulat special pentru a sustine sanatatea prostatei si care va poate ajuta in ameliorarea simptomelor dureroase este Pro-STP. Acesta contine extract natural de urzica si Saw Palmetto avand un efect antiinflamator si diuretic asupra prostatei largite. Contine de asemenea zinc si seleniu care contribuie la functionarea corespunzatoare a organelor genitale masculine.

In cazul barbatilor peste 50 de ani apare si problema unei hidratari deficitare, determinand deshidratari care predispun la infectii urinare.
Pentru a preveni acest lucru, pe langa consumarea unei cantitati potrivite de apa pe parcursul zilei, va indemn sa luati un supliment natural pe baza de extract de merisoare. Acesta fiind benefic si recomandat ca adjuvant in afectiunile cailor de tract urinar atat pentru barbati cat si pentru femei, precum URX, cel putin 3 luni de zile. Extractul de merisoare din acest complex impiedica bacteriile sa adere de peretii tractului urinar, ajutand la eliminarea acestora si mentinand echilibrul florei microbiene.
Preventie inainte de toate!
Bibliografie:
https://www.webmd.com/prostate-cancer/types-of-prostate-disease
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/prostate-disease#
https://www.mayoclinichealthsystem.org/topics/prostate-health
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319859https://medlineplus.gov/prostatediseases.html
Acest articol a fost scris de ...
