Acum, parca mai mult ca oricand, asteptam sa ne strangem impreuna cu cei dragi si sa vorbim despre anul care se apropie de final.
Este momentul ideal sa cream decoratiuni speciale de Craciun, sa ne facem cadouri handmade inedite, sa bucatarim fursecuri pentru Mosu sau sa alegem un film de familie sub paturi pufoase!
In fiecare an, cu mic cu mare, incercam sa gasim idei pentru a „mesteri” cateva decoratiuni care sa le aduca bucurie copiilor dar si incredere in ei si in fortele proprii. De la hartie creponata, hartie colorata de diferite grosimi, figurine din ipsos, fulgi de zapada din hartie sau sarma plusata pana la globuri ce pot fi pictate manual, putem gasi inspiratie mereu in magazinele de craft sau la micii poznasi pe care ii avem in casa.
Copiii sunt mereu dornici sa confectioneze impreuna cu parintii creatii ce vor impodobi bradul de Craciun.
Stiu, toate necesita rabdare, indemanare, perseverenta, imbunatatirea coordonarii si curaj! Dar cum altfel ar putea invata copiii toate aceste abilitati daca nu impreuna cu parintii?
Idei de activitati
Daca esti in pana de activitati de Craciun si nu iti doresti neaparat sa „decorezi manual” casa, iti mai impartasec cateva idei:
Sa bucataresti impreuna cu micutul sau micuta ta poate fi o idee buna daca iti plac prajiturile de casa sau biscuitii.
Tot ce ai de facut este sa alegi retete simple, cu ingredientele de baza pe care si copilul le poate folosi. Alegeti sa decorati cu nuci, mere caramelizate, nuca de cocos, cacao, ciocolata, bomboane colorate sau scortisoara. Asigura-l ca tot ce veti gati impreuna poate imparti cu colindatorii sau musafirii ce va vor calca pragul casei de sarbatori. Asa se va simti inspirat si incurajat!
In plus, gatitul impreuna va poate da ocazia sa vorbiti despre traditiile de Craciun, bucuria de a darui, alimentatie sanatoasa, timp de calitate in familie si bucuria lucrului facut cu propriile maini.

Crearea unui Advent Calendar va da ocazia sa numarati zilele ramase pana la Craciun
Calendarul poate contine:
– idei de activitati (cate una pentru fiecare zi ramasa pana la Craciun)
– surprize dulci
– idei de jocuri in familie (de la rummy, construirea unui puzzle sau lego, joc de carti, joc de strategie, etc)
– alegerea unui film de Craciun
– crafturi facute impreuna
– plimbari in aer liber (de ex. Duminica e mereu zi de plimbare, joia e mereu ziua in care ne uitam la film, miercurea bem intotdeauna ciocolata calda, etc)
– pliculete sau biletele cu declaratii sau intrebari (ce ai vrea sa auzi mai des?, ce ti-a placut cel mai mult in acest an?, pentru ce esti cel/cea mai recunoscatoare in acest an?, ce ai vrea sa faci mai des cu mami/tati? Etc).

Imaginatia nu are niciodata limite.
Scrierea unei scrisori pentru Mos Craciun. Este momentul ideal sa vezi ce isi doresc cei dragi.
Putem alege sa desenam sau sa scriem un mesaj de recunostinta pentru tot ce am primit in acest an si sa ne bucuram pentru ce vom primi.
Este o activitate ce ii invata pe copii despre rabdare, recunostinta, nevoie sau necesitate.

Alegerea unui playlist cu colinde, inca un moment in care traditia va fi ancorata in realitatea copilului. Va putea asocia colindele cu linistea dinaintea sarbatorilor, cu masa in liniste alaturi de cei dragi, cu bucuria impodobirii bradului… toate cu rolul de a dezvolta increderea, simtul muzical si crearea unei atmosfere vesele in familie.
Seara de cinema in familie
In serile de film in familie fiecare membru va putea alege, pe rand, un film ce poate fi vazut de catre toti membri familiei. Copiii capata incredere in propriile alegeri si invata sa accepte si ideile celorlati membri ai familiei. Invata despre flexibilitate, adaptabilitate, calm, alegeri si familie.
Pregatirea cadourilor si impachetarea lor poate fi o activitate interesanta. Putem alege cadouri pentru bunici sau pot confectiona chiar ei mici atentii care vor fi ambalate in materialele alese tot de catre ei. Acest lucru ii invata pe copiii despre puterea lui „impreuna”, invata sa daruiasca, sa fie generosi.
Pot alege inclusiv sa doneze din lucrurile sau jucariile pe care ei nu le mai folosesc de mult timp .

Impodobirea bradului de Craciun in acorduri de colinde este menita sa aduca bucurie, creativitate si unitate! Poate fi momentul in care copiii sunt lasati sa decoreze singuri bradul, daca isi doresc acest lucru si pot sa il faca.
Puteti vorbi despre Craciunuri din trecut sau obiceiuri care erau si poate nu mai sunt, despre copilaria dvs. Toate cu rolul de a vedea si alte obiceiuri, de a se bucura de propria copilarie sau de a fi curiosi despre trecut si viitor.

Craciunul devine astfel timp pretios in familie si moment de rasfat si recreere.
Cum ai vrea sa fie anul acesta atmosfera de Craciun in casa ta ?
Din partea mea, sa avem sarbatori cu sens, cu bucurie si voie buna si sa ne revedem cu multa inspiratie in anul care vine!
Acest articol a fost scris de...
