Sanatate

Actiunea complexa a acizilor grasi omega-3

Pe langa beneficiile pe care le au pentru sistemul cognitiv, precum si pentru sistemul cardiovascular, acizii grasi Omega-3 joaca un rol cheie si in sanatatea sistemului imunitar pe tot parcursul anului. Sa aruncam acum o privire mai atenta la proprietatile lor speciale.

Importanta acizilor grasi in regimul alimentar

Stim deja ca acizii grasi Omega-3 imbunatatesc atentia, concentrarea si memoria si ajuta la mentinerea unui ritm cardiac normal. Totusi, efectul lor este mult mai complex de atat, astfel ca:

1. Ajuta la prevenirea patrunderii agentilor patogeni si inhiba replicarea acestora.
Cercetarile au descoperit ca acizii grasi Omega-3 stimuleaza capacitatea anumitor celule albe din sange de a inlatura virusurile si bacteriile. S-a descoperit ca nu numai ca imbunatatesc eficacitatea globulelor albe in acea zona, ci le maresc si numarul.

2. Asigura o functie imunitara adecvata.
Acizii grasi Omega-3 sunt capabili sa actioneze ca modulatori imunitari. Cu alte cuvinte, ei sunt capabili sa regleze functia imunitara dupa cum este necesar. Datorita acestei capacitati, pot fi recomandati si in anumite afectiuni autoimune.

3. Au proprietati antiinflamatorii.
O dieta bogata in acizi grasi Omega-3 previne dezvoltarea substantelor inflamatorii in organism in urma unei leziuni sau infectii. De fapt, acesti acizi grasi joaca un rol important in reglarea proceselor inflamatorii si au puterea de a influenta reactia imuna.

Sustin organismul

4. Reduc productia de citokine.
Acizii grasi Omega-3 reduc productia de agenti inflamatori, inclusiv de citokine, in timp ce stimuleaza dezvoltarea substantelor antiinflamatoare. Ajuta pacientii sa se recupereze mai repede.

5. Asigura o functie celulara sanatoasa.
Acizii grasi Omega-3 devin parte a membranei celulare si o fac mai flexibila. In acest fel, ei imbunatatesc comunicarea dintre celule, asigurand un raspuns imun de intensitate adecvata.


Legatura dintre o dieta bogata in acizi grasi Omega-3 si apararea organismului impotriva infectiilor este intr-adevar mult mai complexa.

Actiune complexa

Suplimentarea alimentatiei copiilor de varsta scolara cu Omega-3 este la fel de importanta. S-a constatat ca Omega-3 este atat de puternic incat are capacitatea de a imbunatati concentrarea si capacitatea cognitiva. Chiar si la copiii cu deficit de atentie. Puterea de memorare si capacitatea de rezolvare a problemelor sunt alte doua domenii in care acizii grasi Omega-3 s-au dovedit utili.

Evident, nu doar copiii au nevoie de un sistem nervos sanatos. Si pentru persoanele mai in varsta este la fel de importanta mentinerea capacitatilor mentale si prevenirea sau intarzierea declinului mental. DHA exercita un efect anti-ageing asupra creierului. Sprijina sanatatea si functionarea normala a sistemului nervos, a retinei si a vederii. Este esential pentru o gandire rapida si pentru cresterea capacitatii de rezolvare a problemelor, sprijinind memoria.

Surse:

Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? – Shakoor et al., Maturitas 143 (2021) 1–9; Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells – Gutiérrez et al., Int. J. Mol. Sci. 2019, 20, 5028; Fatty acids and inflammation: The cutting edge between food and pharma – Calder, European Journal of Pharmacology Volume 668, Supplement 1, September 2011, Pages S50-S58; Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits – Fereidoon Shahidi et al., Annu Rev Food Sci Technol . 2018 Mar 25;9:345-381.; How does high DHA fish oil affect health? A systematic review of evidence – Samaneh Ghasemi Fard et al., Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1684- 1727; Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): People at increased risk. [Accessed 13 November 2020]. Available at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/index.html.

Acest articol a fost scris de...