Acum, se prea poate ca influenta pe care o are prietena ta asupra deciziilor tale de consum sa fie mult mai mare decat cea a unei persoane total necunoscute, insa despre asta este storytelling-ul. Despre puterea unei persoane care, prin relatari reale, personale si emotionante, sa te convinga de beneficiile si avantajele unui produs sau serviciu.
Nimic greu de inteles pana aici, nu? Acum hai sa aflam de ce este important acest storytelling in construirea unui brand personal de succes.

Cauta atributele care te fac unic
Incepem cu o intrebare. Ce te face unic?
Oricine te cunoaste probabil va avea un raspuns diferit. Parintii ar putea spune ca esti unic pentru aspectul fizic. Prietenii tai ar putea spune ca esti unic pentru ca poti sa te trezesti la ora 6 dimineata fara alarma. Colegii tai de la job ar putea spune ca esti unic pentru ca tu construiesti cele mai grozave campanii. Depinde foarte mult de gradul de cunoastere.
Chiar acum pune-ti si tu aceasta intrebare avand in minte exemplul unei persoane influente pe care tu o admiri (atentie! Persoana, nu brand). Scrie repede cateva caracteristici pe care le consideri unice pe o foaie. Tine-o la indemana.
Acum incearca sa construiesti o poveste in jurul acestor caracteristici pe care le-ai scris prin care sa te „vinzi”, ca in cadrul unui interviu de angajare unde vrei sa ii convingi pe cei din fata ta ca esti potrivit pentru rolul respectiv.
Cum iti construiesti povestea?
Povestile sunt atat de populare in randul strategiilor de marketing, deoarece sunt un instrument puternic in comunicarea umana. Auzind o poveste, avem tendinta de a simti o anumita experienta si de a ne raporta la ea, adesea empatizand cu personajul principal.
Acest lucru se intampla printr-un proces de „cuplare neuronala” in creier, in care activitatea creierului ascultatorului se alineaza cu cea a vorbitorului. Cu alte cuvinte, empatizam cu povestea…o traim, ne facem scenarii si ne dorim sa facem si noi parte din ea.
Deci, tu ca reprezentant al unui brand sau creator de continut a carui misiune este sa prezinte intr-un mod cat mai realist comunitatii sale un produs sau un serviciu, cum iti construiesti povestea?

Anatomia unei povesti bune
Pentru a crea o poveste grozava, incepe prin a o diferentia de o prezentare de tip elevator, unde nu faci decat sa elogiezi produsul respectiv.
Majoritatea oamenilor si mai ales acum, generatia Millenials si Z nu vor gogosi…vor o solutie cat mai reala la ceea ce au ei nevoie. Aceasta solutie sa fie prezentata sub forma unei povesti care sa le capteze atentia. Nu vinde doar un set de abilitati/beneficii pentru a influenta o achizitie, infuzeaza o poveste cu personalitate si autenticitate pentru a crea o conexiune autentica cu publicul tau.
Povestea ta nu este menita sa te infatiseze pe tine ca fiind un super-erou sau produsul tau avand abilitati uimitoare. Storytelling-ul este cel care iti arata latura umana, cu o naratiune care cuprinde bucurie, tristete, succes, esec si crestere. Toate infuzate cu vocea si personalitatea ta unica.
Deci, care este anatomia unei povesti bune?
1. Expunerea unei situatii reale sau a unei actiuni pe care ai facut-o
Exemplu: Zilele trecute mi-am pus in gand sa ajung neaparat la magazinul X.
sau
Am fost tare surprins sa aflu cat de important este ingredientul X pentru….
In aceasta prima parte vei incepe cu o situatie reala cu care tu sau cineva apropiat tie s-a confruntat. Poate fi vorba despre o intentie, o experienta placuta sau neplacuta sau despre o problema cu care te-ai confruntat si vrei sa ii ajuti si pe cei din jurul tau.
2. Oferirea unei solutii sau descrierea experientei avute
Exemplu: Intr-un final am reusit sa ajung la magazinul X unde am ramas placut surprinsa de atmosfera, de implicarea angajatilor si mai presus de toate de produsele calitative pe care le ofera consumatorilor sai.
sau
Afland astfel cat este de important am inceput sa ma interesez de diverse produse care contin acest ingredient si in final am facut o alegere castigatoare pentru mine: produsul X.
La acest pas oferi comunitatii tale o parere despre experienta avuta sau solutia pe care tu ai gasit-o la problema din prima parte. Astfel, ii vei ajuta sa se regaseasca in aceeasi situatie cu tine si sa empatizeze: Exact cu asta ma confrunt si eu ….sau…. asta am simtit si eu etc.

3. Cu ce te-a ajutat experienta/produsul
Exemplu. Mi-a prins tare bine sa ajung la magazinul X si sa descopar cate produse de skincare/ingrijire personala/make up etc au in oferta lor. Sunt o persoana careia ii place diversitatea si ii place sa aiba de unde sa aleaga asa ca voi merge mai des, cu siguranta.
sau
Am incercat produsul X timp de o luna si tare bine mi-a prins. Cel mai mult mi-a placut la el formula/gustul/compozitia complexa, motiv pentru care voi ramane un consumator fidel al acestui brand/produs.
Aici vei expune mai pe larg parerea PERSONALA despre ceea ce ai incercat.
Aminteste-ti! Fii sincer cu comunitatea ta si povesteste din proprie experienta pentru a crea o conexiune reala si de lunga durata.
4. Call to action
Incurajeaza-ti comunitatea sa faca acelasi pas ca tine.
Exemplu: Te incurajez si pe tine sa treci pragul magazinului macar o data sau si mai bine, arunca un ochi peste site-ul lor oficial si adauga produsele preferate la favorite. Daca nu esti convins, poti oricand testa produsele in magazine.
sau
Eu mi-am comandat produsul de pe www.exemplu.ro, iar serviciile de expediere au fost foarte calitative, nefiind nevoit sa astept foarte mult pentru produs. Nota 10 din 10 pentru absolut tot.
Si gata…Simplitatea aici este cheia. Nu adauga prea multa complexitate povestii, altfel vei dilua mesajul. Ofera numai informatii esentiale pentru a-ti ghida cititorii prin naratiune. Aminteste-ti ca storytelling-ul este o naratiune vie si personala, se adapteaza publicului tau fara a-si pierde esenta.
Modul in care spui aceasta poveste iti poate modela viitorul, motiv pentru care storytelling-ul este esential in construirea brandului tau personal.
Acest articol a fost scris de...
