Majoritatea miturilor sunt inofensive, influentand intr-o mica masura starea generala de sanatate a unei persoane, dar scopul stiintei este cunoasterea adevarului.
In acest articol iti voi prezenta 10 mituri care au facut subiectul mai multor studii si care cu siguranta vor contribui la imbunatatirea cunostiintelor tale in ceea ce le priveste.
1.MUCUSUL DE CULOARE VERZUIE INDICA O INFECTIE SINUSOIDALA
Adevarat. Si daca tot am amintit aici de infectie, este de mentionat si ca antibioticele nu scurteaza perioada de manifestare a unei afectiuni, asa cum cred multi dintre noi.
Aici ar fi o intreaga discutie, dar sper sa am sansa sa o povestesc intr-un articol viitor.
Astfel, avem 3 tipuri de secretii nazale:

*Secretii nazale transparente (incolore) – sunt absolut normale. Corpul uman produce aproximativ 1.5 litri de mucus zilnic, mare parte fiind inghitit. Acest mucus contine proteine, anticorpi, diverse saruri si o cantitate mare de apa. Ajunse in stomac, aceste saruri se dizolva, corpul producandu-le in continuare, pentru a proteja nasul si sinusurile.
*Secretii nazale galbene – sunt semnul ca organismul reactioneaza impotriva infectiei instalate. Culoarea galbena provine de la celulele albe ale sangelui (leucocitele) care apar la locul inflamatiei incercand sa anihileze „inamicul” si captureaza germenii de la nivelul foselor nazale.
*Secretii nazale verzi – apar dupa o raceala prelungita in care au persistat secretii incolore, albe sau galbene peste 12-14 zile si pot insemna dezvoltarea unei infectii bacteriene la nivelul nasului sau sinusurilor.
In acest caz, de cele mai multe ori, este necesara antibioterapia recomandata de un medic. Exista multe situatii cu secretii de culoare verde care nu reprezinta suprainfectie bacteriana, ci doar evolutia normala a unei infectiii virale.
2. ECLIPSA PROVOACA ORBIRE
Este adevarat! Niciodata sa nu privesti eclipsa cu ochiul liber sau cu un dispozitiv optic nefiltrat (binoclu, telescop), deoarece lumina soarelui deterioreaza terminatiile nervoase de pe suprafata retinei (sensibile la aceasta), conducand la probleme de vedere.
Lumina este un factor important in desfasurarea activitatilor de zi cu zi. Daca nu este aleasa corespunzator, aceasta poate afecta negativ sanatatea, fortand ochii sa inregistreze informatii care nu sunt clare sau evidentiate suficient de bine.
Astfel poti suprasolicita concentrarea si atentia si cresc sansele de dezvoltare a diferite afectiuni, printre care migrenele cronice si deteriorarea vederii pe termen lung.
Aici eu as recomanda lumina calda sau atunci cand este posibil pe cea naturala.
3. BOLILE CU TRANSMITERE SEXUALA POT FI LUATE DE PE COLACUL DE TOALETA
Hai sa aflam ce zic cercetatorii. Potrivit cercetatorilor, ideea de a contacta o boala venerica de pe colacul de la toaleta suna plauzibil, insa este imposibil sa se intample. Se presupune ca acest mit era folosit ca explicatie de catre sotiile care aveau relatii extraconjugale atunci cand sotii aflau ca s-au contaminat cu o boala cu transmitere sexuala.
Cum iti ziceam si la inceputul articolului. Din vorba in vorba.
Desigur ca pe toaleta publica misuna in voie milioane de bacterii, dar asa se intampla si pe pielea noastra. Expertii sunt de parere ca majoritatea virusurilor care se perinda pe WC-urile din parcuri sau malluri nu sunt deloc de ingrijorat. Exista, fireste, si cateva mostre de E.coli sau Salmonella, dar, in general, acestea nu rezista prea mult in spatiile reci.
4. FRIGUL PRODUCE RACELILE
Fals! Temperaturile scazute nu produc infectiile respiratorii. Acestea sunt determinate de contaminarea cu anumiti virusi, bacterii, care trec barierele imunitare, dezvoltandu-se in organism. De aceea este indicat ca sistemul tau imunitar sa fie pregatit pentru aceasta perioada. Produsele pe baza de vitamina C, cum este si C1000 Plus de la Calivita, sunt mereu o solutie la indemana. Sezonul rece prolifereaza infectiile virale din cauza faptului ca oamenii petrec mai mult timp in spatiile inchise, riscul de contaminare fiind mai ridicat.
Medicii atrag atentia ca expunerea prelungita la temperaturi scazute poate cauza hipotermie, degeraturi, dar si probleme legate de starea psihica precum somnolenta, pierderi de memorie, dificultati de vorbire. Pe vremea friguroasa se pierde pana la 50% din caldura corpului prin extremitati.

5. ALERGIILE POT FI FATALE
Este foarte adevarat. Socul anafilactic este reactia alergica puternica care ne poate pune viata in pericol. Acesta se poate declansa la cateva minute dupa ce ai intrat in contact cu substanta alergena si se manifesta prin prurit la nivelul pielii, dificultati in respiratie, puls neregulat, scadere a tensiunii, ameteala, probleme intestinale, pierderea constientei.
Este foarte important sa consultam medicul alergolog, daca avem simptome de alergie. Odata stabilit diagnosticul de alergie si aflata cauza putem lua masuri de evitare a contactului cu alergenul si putem aplica tratamentul necesar.
Prevenirea alergiilor este foarte importanta la persoanele cu risc de a deveni alergice.
6. CONSUMUL DE LAPTE FAVORIZEAZA INSTALAREA SOMNOLENTEI
Este adevarat. Laptele contine triptofan, care favorizeaza instalarea somnolentei.
Astfel, daca doresti ca in fiecare seara sa adormi repede, iar somnul sa fie „usor” si odihnitor, tot ce trebuie sa faci este sa bei un pahar de lapte caldut inainte de culcare, iar apoi sa te intinzi confortabil.
7. ALCOOLUL INCALZESTE
Fals! Senzatia de caldura apare imediat dupa ce este consumat alcoolul, deoarece acesta provoaca o crestere a pulsului. Insa, ca urmare a dilatarii vaselor sanguine, tensiunea scade, astfel ca este afectata circulatia. Corpul se raceste imediat, deci alcoolul are exact efectul opus, chiar daca pe moment nu simti acest lucru.
8. PARUL UD PROVOACA RACEALA
Fals! Parul ud nu poate provoca o raceala pentru ca nu este nici virus, nici bacterie. Logic…Odata ce virusul racelii sau gripei se cantoneaza la nivelul mucoasei nazale si faringelui, parul ud poate doar sa faciliteze raceala. Cum? Prin efecul de senzatie si stare de rece pe care o ofera corpului. Senzatia de rece produce de fapt vasoconstrictie, iar la nivelul nasului, aceasta vasoconstrictie, favorizeaza cantonarea si dezvoltarea virusului care produce viroze, gripe, infectii respiratorii.

9. FEBRA MUSCULARA TREBUIE COMBATUTA CU MAI MULT SPORT
Fals! Febra musculara este un simptom al suprasolicitarii acute. Durerile resimtite cu fiecare miscare sunt provocate de rupturi musculare la nivel microscopic. Acestea pot evolua in inflamatii locale. De aceea, pana la diminuarea febrei musculare se recomanda exercitiile de recuperare activa cum ar fi stretching-ul sau mersul pe jos, considerate benefice pentru muschii afectati.
Sigur practicarea sportului este mai placuta atunci cand este lipsita de dureri
10. TROSNIREA DEGETELOR POATE CAUZA ARTRITA
Nici vorba! Recent, cercetatorii din domeniul medical au elaborat un studiu prin care evidentiaza ca structura sistemului osos poate fi folosita in structura cladirilor – atat de puternice sunt oasele noastre. Amuzanta comparatie, dar care transmite un mesaj puternic. Trosnitul articulatiilor de la nivelul degetelor cat si sunetul acestei manevre poate sa fie doar neplacut, dar acest obicei straniu nu va afecta sanatatea articulatiilor.
Desi tot articolul face in mare parte referire la asa zisele mituri ale sanatatii noastre, mai mult sau mai putin adevarate, este foarte important sa stim sa avem grija de noi mereu.
Este bine sa prevenim starile de viroze si de scadere a imunitatii in sezonul rece, sa ne putem bucura de zapada si frumusetea iernii. Asa ca iti recomand impreuna cu cei de la Calivita, sa administrezi suplimente ce au la baza vitamina C, precum C1000 Plus, cu megadoza necesara zilnic din aceasta vitamina, cat si vitamina D3, gasita atat sub forma de comprimate, dar si sub forma lichida, fiind mai usor de administrat.

Acest articol a fost scris de...
